На дорожчому підвозі ґрунту до Бортницької аерації розпиляють 124 мільйони
27.12.2018   //  

КП «Київбудреконструкція» 20 грудня замовило ТОВ «Гарантбуд» додаткові роботи на очисних спорудах Бортничів на 124,13 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Улітку «Гарантбуд» виграв відкриті торги на реконструкцію дамб мулових полів №1-2 Бортницької станції аерації строком до кінця 2020 року за 508,09 млн грн. Загальна вартість угод складає 632,21 млн грн., що на чверть дорожче від первинного договору.

За кошторисом нової угоди, перевезення 290 тис т ґрунту самоскидами на відстань 69 км коштує 309 грн. за тонну, або 4,51 грн. за тонно-кілометр.

Первинний договір передбачав на третину нижчу ціну в 3,24 грн. за тонно-кілометр.

Крім того, у серпні ТОВ «Євро-Реконструкція» замовляло перевезення вантажівками золошлаку на 81 км у півтора раза дешевше – по 3,04 грн. за тонно-кілометр.

Відтоді середня роздрібна ціна дизпалива на АЗС Київщини зросла лише на 6%.

Нинішню закупівлю додаткових робіт вартістю не більше 50% первинного договору провели за переговорною процедурою. В обґрунтуванні сказано, що кошторис збільшили на 124,13 млн грн., бо він передбачав використання мінерального ґрунту з Гартівського родовища за 25-33 км. Однак на початок будівництва спецдозвіл на користування надрами ТОВ «Торгівельна виробнича фірма «Г.АРТ» був призупинений. Замовник і проектувальник ПрАТ «Укрводпроект» за фізико-механічними властивостями серед багатьох кар’єрів і постачальників на Київщині обрали Копачівське родовище за 69 км. Скоригований проект зі збільшеною відстанню перевезення отримав експертний звіт від 23 листопада 2018 року № 373-1511-18/ЕП/КШ від ТОВ «Експерт Проект Груп».

За даними «Геоінформу», спецдозвіл «ТВФ «Г.АРТ» Тамари Коганкової та Маргарити Чайки на видобування піску Гартівського родовища дійсно призупинили через порушення умов користування надрами. Однак це відбулося ще в 2015 році, тому незрозуміло, як замовник і проектувальник могли розраховувати на це родовище під час проектування реконструкції Бортницької системи аерації. Відтоді фірма вже по другому колу судиться за поновлення цього спецдозволу. Крім того, в січні 2017 році поліція порушила проти неї кримінальну справу за незаконний видобуток піску в Бориспільському районі.

На Копачівському родовищі, обраному замість Гартівського, суглинок і мергельну глину за дійсним спецдозволом добуває ТОВ «Собі» Анатолія Шалоплута і Сергія Надєєва, яким керує Ігор Мень. Надєєв колись був помічником Віталія Хомутинника (тоді Партія регіонів, нині «Відродження») і Сергія Соболєва (тоді «БЮТ», нині «Батьківщина), а Шалоплут – екс-нардепа-самовисуванця Василя Горбаля. Із серпня 2018 року «Собі» теж фігурує у двох кримінальних справах поліції щодо незаконного видобутку піску.

Ужгородський «Гарантбуд» записаний на Олега Длуського із Криму. Фірма має 20 працівників та орендує приміщення в Анатолія Топазли. Цьогоріч вона є субпідрядником ТОВ «Будівельна компанія «Адамант» на реконструкції парку Володимирська гірка.

Нагадаємо, мукачівський «Адамант» на чолі з Романом Анатолійовичем Топазли входить у державну корпорацію «Укрбуд», діяльність якої контролює народний депутат із групи «Воля народу» Максим Микитась. Засновниками «Адаманту» є фірми «Шляхо-будівельне управління №14», «Добробуд», «Укртрансбуд» і «ЮТЕМ-інжиніринг», а кінцевими бенефіціарами – Олег Березовський, Костянтин Будьонний та Андрій Стальний.