Китайці за 19 мільярдів розбудують Слов’янську ТЕС «Донбасенерго» нардепа від «БПП»
25.12.2018   //  

ПАТ «Донбасенерго» 20 грудня за результатами тендеру замовило компанії «Dongfang Electric International Corporation» (Китай) реконструкцію Слов’янської ТЕС за $684,30 млн, або 19,09 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До осені 2024 року реконструюють енергоблок ст. №6 із розділенням на блоки №6а та №6б потужністю по 360 МВт за технологією циркулюючого киплячого шару (ЦКШ).

За даними замовника, блок №6б планується ввести в дію в липні 2022 року, а блок №6а – у липні 2023 року. На нових блоках буде використовуватися вугілля газової марки.

Виробником котлів ЦКШ буде компанія «Dongfang Boiler Group Co., Ltd» (Китай).

За вимогами тендеру переможець має залучити кредитне фінансування на суму не менше 85% вартості проекту на термін не менше 15 років. Причому фінансова установа повинна мати довгостроковий кредитний рейтинг «ААА» і входити в 50 кращих фінустанов серед 1 000 найбільших світових фінустанов першого рівня на 2017 рік згідно «The Banker», а фінансування має надаватися за участю Державного експортно-імпортного банку держави реєстрації переможця, котра має довгостроковий кредитний рейтинг не нижче «А».

Переможець надав лист зацікавленості у фінансуванні від Банку Китаю (Bank of China).

Замість повного тексту договору оприлюднено титульну сторінку та реквізити сторін, однак це не було порушенням, бо «Донбасенерго» не є замовником у розумінні закону «Про публічні закупівлі», а закупівлю в «Прозорро» провело за власним рішенням.

ДП «Завод «Електроважмаш» просило продовжити строк подання пропозицій через великий об’єм поставки, який потребує залучення багатьох субпідрядників і опрацювання ними тендерної документації, проте «Донбасенерго» не відповіло на запитання.

Єдиним конкурентом була компанія «Powerchina Henan Engineering Co., Ltd» (Китай) із котлами того ж виробника і листом зацікавленості від банку Чженчжоу. За підсумками активних торгів ціна угоди з переможцем «Dongfang Electric International Corporation» виявилась на 10% нижчою від очікуваної вартості закупівлі у 21,27 млрд грн.

У 2017 році китайська «Dongfang» була обрана переможцем тендеру компанії «Eskom» (ПАР) на заміну котла електростанції Duvha, проте дешевша корпорація «General Electric» домоглася його відміни через суд. Згодом ЗМІ писали, що «Eskom» планувала виплатити «Dongfang» 800 млн рандів непередбачуваного збору понад її ціною в 4 млрд рандів.

«Донбасенерго» на чверть належить державі. Ще 61% його акцій раніше контролювали Олександр Янукович, старший син екс-президента Віктора Януковича, та Ігор Гуменюк, однак у липні 2018 року власником цього пакету став нардеп від «БПП» Максим Єфімов.