Автобаза ДУСі таки купила розкішні Мерседеси по $600 тисяч – дорожчі від автівок Саркозі і Меркель
13.12.2018   //  

Держорганізація «Автобаза Державного управління справами» за результатами тендеру замовила СП у формі ТОВ «Автомобільний Дім – Україна Мерседес Бенц» дві автівки Mercedes-Benc S-600 у кольорі «чорний металік» за 36,01 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Спочатку 11 грудня автобаза уклала угоду з постачальником автомобілів про їх купівлю за 41,98 млн грн., але вже через добу 12 грудня була укладена додаткова угода про узгоджене зменшення ціни на 6 мільйонів гривень.

Один з автомобілів вартістю 17,57 млн грн. (близько $625 тис) матиме пакет бронювання найвищою мірою захисту VR10, оббивку салону з чорної ексклюзивної шкіри, холодильний відсік, аудіосистему з навігацією, автоматичну систему кондиціонування повітря, автоматичний кондиціонер в задній частині салону, функцію пам’яті для задніх сидінь, пакет обробки шкірою, пакет декоративних елементів «Ексклюзив», відеокамеру кругового огляду, пакет пам’яті, систему пожежогасіння, декоративні елементи: тополь чорний полірований.

Другий автомобіль вартістю 18,44 млн грн. (близько $660 тис) теж матиме пакет бронювання найвищою мірою захисту VR10 та подібні опції, як у першого Мерседеса. Крім того, оббивку – чорна шкіра ексклюзив порцелян, задня частина салону з перегородкою, систему нічного бачення, ТВ-тюнер, мультімедійну систему для пасажирів задніх сидінь, систему захисту салону.

Закупівля Мерседесів відбулася за переговорною процедурою, оскільки замовник двічі відміняв тендер через відсутність достатньої кількості учасників. У червні і липні Автобаза оголошувала відкриті торги на придбання Мерседесів очікуваною вартістю 42,43 млн грн. Тоді обидва рази пропозицію подавало лише ТОВ «Кар тюнiнг ексклюзив», яке пропонувало дешевші броньовані автомобілі Maybach 650 за 30,37 млн грн.

Радник президента Петра Порошенка Юрій Бірюков, пояснюючи закупівлю дорожчих Мерседесів, повідомив:

«ДУС не только, да и не сколько Президента обслуживает. И у Петра Алексеевича машины есть, не менявшиеся с 2014 года и не планировавшиеся к замене. Фишка в том, что машины покупают для обслуживания иностранных делегаций… спецификацию заказа прописывала служба протокола Кабмина, служба протокола Верховной Рады, а согласовывало это все безобразие – Управление госохраны». 

Відомо, що, наприклад, президент Франції, де 11 грудня стався черговий теракт, Еммануель Макрон їздить на службовому кросовері Citroen DS7 Crossback, який коштує орієнтовно $60 тис, що у десять разів дешевше від автомобілів ДУСі.

ЗМІ повідомляли, що у серпні цього року канцлера Німеччини Ангелу Меркель під час її візиту до Вірменії возили на броньованому BMW 750, який обслуговує президента Вірменії. Орієнтовна вартість подібної автівки – $340 тис.

Сама ж Меркель у себе в Германії воліє їздити на автівці вітчизняного виробника – броньованому Audi A8 Securitу. Така автівка може коштувати $300570 тис.

Повідомлялося, що у 2010 році для премєр-міністра Ізраіля Беньяміна Нетаньягу купили дорогу Audi A8 L за $850 тис. Через шість років йому купляли дешевшу броньовану Audi. Наразі ізраїльська поліція підозрює Нетаньягу і його дружину у корупції.

У 2018 році Автобаза ДУСі вже придбала автомобілів на 27,91 млн грн:

  • 15 Тойота Камрі по 0,74 млн грн за штуку,
  • Тойота Лендкрузер 200 за 2,05 млн,
  • Мерседес V250 L (avant-garde) за 2,35 млн грн
  • Мерседес V250 d (avant-garde) за 2,39 млн грн
  • Мерседес S560 4M long за 4,47 млн грн
  • Мерседес S560 4M long за 5,55 млн грн.

Перелік вимог ДУСі до розкішних мерседесів – за посиланням.