Кіпріоти, пов’язані фігурантами справи АМПУ, через суд пробили можливість отримати 188 мільйонів у порту
12.12.2018   //  

Кіпрська фірма «MDCL» отримала можливість укласти угоду з Адміністрацією Миколаївського морського порту як переможець тендеру на днопоглиблення вартістю 188,35 млн грн.  завдяки перемозі у суді на Антимонопольним комітетом. Про це повідомив журналіст «Наших грошей» із зали суду.

Шостий апеляційний адміністративний суд 11 грудня залишив без змін постанову суду першої інстанції про скасування рішення адмінколегії АМКУ щодо неправомірності відхилення пропозиції фірми «China Harbour Engineering company Ltd.» (Китай) на тендері Миколаївського порту.

На тендер щодо днопоглиблення на підхідному каналі порту Миколаїв і на підхідному каналі та в акваторії порту Дніпро-Бузький подали пропозиції шість компаній: ТОВ «КП Комунекоресурси», ТОВ «СМД-Інвест», «Hegemann GmbH Dredging» (Німеччина), «Jan De Nul N.V.» (Нідерланди), «Ем Ді Сі Ел Медітеранєан Дреджінг Компані Лімітед» (Кіпр) і вищезгадана китайська «China Harbour Engineering Company Ltd.».

Із них до аукціону допустили тільки дві – китайську «China Harbour Engineering company Ltd.» (далі – «CHEC») і кіпрську «MDCL Mediterranean Dredging Company Limited» (далі – «MDCL»), а решту відхилили через різні недоліки документів.

Переможцем на аукціоні стала китайська «CHEC» із ціною 188,35 млн грн., але замовник відхилив її через недоліки розрахунків. Зокрема фірма вказала у довідці баржу «Jinhangbo 51», а в розрахунки включила шаланду «Jinhangbo 49» та іншу баржу. Також вона включила у вартість мобілізації шаланд «Jinhangbo 48» і «Jinhangbo 49» із Китаю в Україну без зазначення портів і з арифметичними помилками, хоча, за даними замовника з сайту «Marinetraffic», ці судна знаходились у територіальних водах України.

Зрештою замовник обрав переможцем кіпрську «MDCL» із вищою на 446 грн. ціною.

Китайці оскаржили своє відхилення в АМКУ. Адмінколегія задовольнила скаргу, бо закон «Про публічні закупівлі» не передбачає відхилення після торгів за відсутність чи невідповідність розрахунків. Після аукціону пропозицію можна відхилити лише за відсутність тендерного забезпечення, невідповідність ст. 16-17, відмову від підписання договору, ненадання документів за ст. 17 або невідповідність тендерної пропозиції умовам тендерної документації. Натомість розрахунки не є складовою частиною тендерної пропозиції. Відтак АМКУ зобов’язав замовника повернути «CHEC» на тендер.

Однак у вересні Окружний адміністративний суд міста Києва в особі судді Віталія Амельохіна за позовом «MDCL» визнав протиправним і скасував рішення АМКУ. А в грудні суддя Шостого апеляційного адміністративного суду Наталія Бужак підтримала вказане рішення першої інстанції. І замовник отримав право укласти договір із кіпрською «MDCL».

За даними сайту «Import Genius», у січні 2018 року фірма «MDCL» отримала від ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв» земснаряд «Severodvinskiy» вартістю 11,66 млн грн.

Крім того, «MDCL» у суді першої інстанції представляли Тур Ю.М. і Янкович В.О., які раніше були представниками того ж самого «Техморгідрострой Миколаїв».

Нагадаємо, «Техморгідрострой Миколаїв» і «Северодвинский» фігурують у кримінальній справі НАБУ щодо заволодіння у 2015-2016 роках коштами ДП «Адміністрація морських портів України» шляхом закупівель за завищеними цінами послуг із днопоглиблення у Бердянському та Маріупольському морських портах.

Торік АМКУ оштрафував «Техморгідрострой Миколаїв» на 76,43 млн грн. і ПП «Інфлот-Данубіус Ейдженсі» на 3,64 млн грн за змову на торгах «АМПУ» по днопоглибленню, а цьогоріч «Інфлот-Данубіус Ейдженсі» програла першу інстанцію щодо відміни штрафу.

«MDCL» (раніше – «Ambilom Limited») очолює Kryftis Andreas, директор кіпрських «Spotad Services Ltd», «Foumaro Holdings Ltd», «Heamoor Limited» і «Grandim Limited». У 2016 році він представляв Максима Басова на зборах акціонерів кіпрської «Ros Agro Plc» з російської групи «Русагро» Максима Басова і родини екс-сенатора Вадима Мошковича.

Нині «MDCL» подала аналогічний договір від 2017 року з кіпрською «Marteam Ltd» про днопоглиблення в порту Лімассол і документи на землесоси «EDT Yam» (Кіпр), «EDT Simi» (Кіпр) та «Ginger» (Канада) і мале судно «Шторм-450», яке належить ПП «Гриф».

Також вона не надала свідоцтво Регістру судноплавства України на днопоглиблення, бо законодавство Кіпру не передбачає цього документу, але в червні все ж його отримала.