Херсонський онкодиспансер купив американський прискорювач за 42 мільйони
10.12.2018   //  

КЗ «Херсонський обласний онкологічний диспансер» 3 грудня за результатами тендеру замовило ТОВ «Протек Солюшнз Україна» прискорювач за 41,87 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять лінійний медичний прискорювач Unique виробництва «Varian Medical Systems, Inc.» (США) у 2018 році. Гарантійний строк становить десять років.

Ціна угоди на 5% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 44,25 млн грн.

Ще до аукціону ТОВ «Біосенс» скаржилось в АМКУ на дискримінацію. Скаржник хотів запропонувати прискорювач Elekta Limited виробництва «Elekta Limited» (Британія), який не мав дистанційного управління детектором системи портальної візуалізації. Проте, на його думку, вимога до системи портальної візуалізації «моторизований привід усіх рухів з функцією дистанційного управління без необхідності заходу персоналу в процедурну» обмежувала потенційних учасників лише прискорювачами виробництва «Varian Medical Systems, Inc.».

Однак замовник заявив, що технічним вимогам тендеру також відповідає прискорювач NMSR600 виробництва «Neusoft Medical Systems, Inc.». Скаржник зазначив, що жоден український дилер китайського виробника «Neusoft» не має ліцензії ДІЯРУ на використання джерел іонізуючого випромінювання саме для прискорювачів NMSR600. Однак, на думку адмінколегії, «Біосенс» не спростував цим того, що технічним вимогам задовольняють щонайменше два виробника. Крім того, замовник наполягав, що функція дистанційного управління збільшує пропускну здатність прискорювача до двох разів, тоді як в Херсонській області немає жодного лінійного прискорювача, а потреба складає близько 3 тис пацієнтів на рік. З огляду на це адмінколегія не задовольнила скаргу.

Єдиним конкурентом із прискорювачем Clinac iX від тієї ж «Varian Medical Systems, Inc.» було ТОВ «Хелс Дизайн» киянки Людмили Сироти, причому ніхто не знижував ціну на аукціоні. Прописаний за масовою адресою в Києві суперник із 2014 року отримав підрядів на 2,14 млн грн. За даними системи «YouControl», у 2017 році компанією володів та керував киянин Юрій Горін, а в 2015 році директором був Костянтин Боровський.

Директором «Протек Солюшнс Україна» є Андрій Скрипко, засновником – компанія «Протек Солюшнз Швейцарія» (Швейцарія), а кінцевими бенефіціарами – компанія «Протек Солюшинз К/С» (Данія) і киянин Федір Кірпенко.

Останній донедавна входив до складу директорів датської «Protech solutions K/S» і володіє ТОВ «Інтегрейтед Медікал Груп». Раніше він був відомий як співзасновник Київської міської галузевої організації роботодавців «Асоціація виробників і постачальників науково-технічної та інноваційної продукції». Нині асоціацію записано на ТОВ «Алт Україна Лтд» Василя Соколинського і ПрАТ «Макрохім» Бориса Храновського. Ці двоє колись входили до складу засновників ТОВ «Хімлаборреактив», яке зараз належить лондонській «Кемлаб Інвест Лтд».