АМКУ почав справу щодо монополії «Ліги закон» на мін’юстівські смски про рейдерське захоплення майна
10.12.2018   //  

Антимонопольний комітет почав справу стосовно сервісу «SMS-маяк», за допомогою якого власники рухомого та нерухомого майна отримують інформацію про спроби рейдерського захоплення їхнього майна. Про це повідомила державна уповноважена АМКУ Агія Загребельська.

Цей сервіс інтегровано у платформу «Ліга. Закон». За даними сервісу, клієнти за 30 гривень в місяць отримують СМС чи мейли про зміни статусу їхнього об’єкта в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. За 36 гривень на місяць можна отримувати інформацію про факт подання заяви на проведення реєстраційної дії про зміну статусу об’єкта, що дозволяє вчасно звернутися до державного реєстратора та до суду й зупинити незаконні дії щодо об’єкту нерухомості.

Антимонопольний комітет за заявою ТОВ «Сучасні Системи Домоуправління» провів розслідування, за результатами якого і почав справу за

за ознаками вчинення державним підприємством «НАІС» Міністерства юстиції порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченого ч. 1 ст. 13 та п. 2 ст. 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції». Йдеться про зловживання монопольним становищем на ринку послуг із забезпечення доступу та користування Єдиними та Державними реєстрами, що призвело до недопущення конкуренції на ринку інформування про реєстраційні дії у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Кабінет міністрів 26 жовтня 2016 року прийняв розпорядження 789-р «Про запровадження реалізації пілотного проекту щодо інформування у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

В той же день між ДП «НАІС» та ТОВ «Ліга Закон» було укладено меморандум, предметом якого є реалізація та супровід онлайн-сервісу з інформування фізичних та юридичних осіб про факт проведення реєстраційних дій та про подані/отримані заяви стосовно будь-якого індивідуально-визначеного об’єкта нерухомого майна в Державному реєстрі прав та власників окремого індивідуально визначеного об’єкта нерухомого майна.

Також, крім меморандуму, у листопаді 2016 року між зазначеними суб’єктами було укладено два договори щодо впровадження та реалізації сервісних послуг з інформування.

Із часу запровадження пілотного проекту на адресу ДП «НАІС» надходили пропозиції від суб’єктів господарювання (OpenDataBot, ПАТ КБ «Приватбанк», «Сучасні системи домоуправління») стосовно розширення кола суб’єктів господарювання, якими надаються послуги SMS-інформування про реєстраційні дії, а також пропозиції щодо реалізації інформування з використанням інтернет-платформ.

Проте ДП «НАІС» відмовило зазначеним суб’єктам у співпраці через те, що запроваджений пілотний проект є тимчасовим заходом, а прийняті пропозиції від інших суб’єктів господарювання та підключення інших провайдерів сервісної послуги доцільно розглянути після завершення реалізації пілотного проекту та за його результатами внесення змін до законодавства.

Як наслідок, діями держпідприємством «НАІС» створено умови, за яких ТОВ «Ліга Закон» вже два роки є єдиним учасником ринку інформування про реєстраційні дії у Державному реєстрі прав.

Засновниками ТОВ «Ліга закон» є Сергій та Марина Бондаренки, їх син Дмитро Бондаренко, та Володимир Єгіпко.