Держгеонадр без аукціонів роздала 4 газові родовища новеньким «прокладкам»
03.12.2018   //  

Тимчасовий в.о. керівника Державної служби геології та надр Олег Кирилюк наказав видати спеціальні дозволи ТОВ «Віленда Ресурс 2000», ТОВ «Надра Сервіс Інвест», ТОВ «Надра Ойл Груп» та ТОВ «Трендс Сістем» на користування газовими родовищами в Полтавській області.

Відповідний наказ №444 він Кирилюк підписав 26 листопада.

Всі спецдозволи видаються без проведення аукціонів на продаж права видобутку корисних копалин. Дозволи розраховані на 20 років. Зі ЗМІ відомо, що надати спецдозволи переліченим фірмам 19 жовтня погодила Полтавська облрада.

Так, зареєстрована в Києві «Віленда Ресурс 2000» отримає в користування Юхнівську площу. Фірма створена в вересні 2017 року і  записана на мешканку села Горохуватка Київської області Юлію Кулішенко, вона ж є і директором. Це підприємство з початку називалось ТОВ «Зернотрест лімітед», його основним видом діяльності до кінця минулого року була неспеціалізована оптова торгівля.

«Надра Сервіс Інвест» отримають в користування Броварки-Петрівську площу, фірма  зареєстрована у Львові, але записана на мешканця селі Літки Київської області В’ячеслава Філіпова. За даними ДВНП «Геоінформ України», фірма не мала досвіду роботи з надрами.

«Надра Ойл Груп» також зареєстроване у Львові, його власником та директором вказаний мешканець Києва Олег Якимчук. Фірма також була створена у вересні 2017 років, до цього спецдозволів на користування надрами не мала. Тепер вона отримає в користування на 20 років Білоцерківську площу.

«Трендс Сістем» зареєстрована в жовтні минулого року в Києві за місцем масової реєстрації. На початку 2018 власником та керівником фірми стала Юлія Петренко з Коцюбинського під Києвом, після чого фірма змінила вид діяльність посередників в торгівлі товарами широкого асортименту. Як і всі вище перелічені підприємства, «Трендс Сістем» після заснування була переписана на іншого власника, жодного спецдозволу на користування надрами вона до цього не отримувала. Тепер їй на 20 років передадуть Федорівську площу.

Нагадаємо, раніше Держгеонадр без аукціону видало ТОВ «Вест-Газ-Плюс» спецдозвіл на геологічне вивчення та дослідно- промислову розробку Прирічного родовища в Полтавській області. Всі ці документи видаються по схемі апробації, коли купівля геологорозвідувальної інформації дозволяє фірмам отримати в користування родовища. В Кабміні заявили, що цей принцип без конкурсної роздачі надр буде припинено з 2019 року.