Оточення Пономарьова розпиляло з власним дилером 200 мільйонів на оливу для Держрезерву
29.11.2018   //  

Державне агентство резерву України 26 листопада за результатами тендеру замовило ТОВ «Українсько-британське спільне підприємство Азмол-Брітіш Петрокемікалс» моторної оливи на 199,77 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч на державний «Комбінат «Планета» на Харківщині поставлять 1 700 т моторної оливи Азмол Гарант М-4042 ВТ виробництва ТОВ «Науково-виробниче підприємство Агрінол» за ТУ У 23.3-00152365-229:2006 Літера А по 117 510 грн. за тонну.

У липні 2017 року Держрезерв замовив ТОВ «Газтрейд» (нині – «Оптімус Конекшн») із так званої групи Грановського таку оливу по 74 950 грн./т, що в півтора раза дешевше. Однак згодом той договір розірвали без оплати через відсутність бюджетних асигнувань.

Відтоді ціни на паливно-мастильні матеріали суттєво зросли. Так, середня ціна дизельного палива на Київщині зросла майже в півтора рази: від 22,20 грн./л на дату торішньої угоди з «Газтрейдом» до 32,05 грн./л на дату подання нинішньої пропозиції «СП Азмол БіПі».

Нині ТОВ «Торум» із тієї ж групи Грановського пропонує Міноборони таку оливу вже по 119 850 грн./т, що трохи дорожче від нинішньої ціни «СП Азмол БіПі» для Держрезерву.

Гарантійний строк зберігання оливи повинен становити п’ять років, а строк від дати виробництва до дати закладання у держрезерв – не більше трьох місяців.

Передбачена оплата протягом 30 робочих днів після поставки.

Ціна угоди на 2% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 204,00 млн грн.

Єдиним конкурентом із такою ж оливою того ж виробника було запорізьке ТОВ «Трейд Енерго» Олексія Вдовиченка на чолі з Олегом Рудиком, причому ніхто не знижував ціну на аукціоні. Олексій Вдовиченко володіє ПрАТ «АТП-0801» з Валерієм Вдовиченком, а раніше володів нині припиненим ТОВ «Торговий дім «ЛТС» з Олексієм Гейдюком.

Як писали «НГ.Запоріжжя», компанія «ТД «ЛТС» пов’язана з ТОВ «Дельтаінвест», яке фігурує у кримінальній справі щодо закупівлі послуг із прибирання сміття в Запоріжжі.

Засновниками бердянського «СП Азмол БіПі» є громадянин Естонії Павло Путілов і громадянин Великобританії Теренс Вілліам Дікен. Керує ним Михайло Тарасенко, раніше відомий як в. о. голови правління ПАТ «Азмол» і кандидат у Бердянську міськраду від «Радикальної партії Олега Ляшка».

Свого часу представником «СП Азмол БіПі» була юристка Олена Плющій, яка також представляла в судах ТОВ «Торгово-промислова компанія Агрінол». Зараз останню фірму записано на ТОВ «НВО Трейдінглайн», але до 2011 року її співзасновником був народний депутат Олександр Пономарьов (раніше Партія регіонів, а нині «Воля народу»). Директор підконтрольного йому ТОВ «Торговий дім Агрінол» Сергій Валентиров на останніх виборах став нардепом від «Блоку Петра Порошенка». У 2016 році АМКУ оштрафував «ТД Агрінол» за змову, а в 2018 році стягнув 1,00 млн грн. штрафу і пені через суд.

Дікен управляє британською фірмою «Global Lubricants Limited», а Путілов – естонською фірмою «LubOil OU», яка є дилером «Агрінолу».

Бердянський виробник «НВП Агрінол» належить родичам Олександра Пономарьова – Руслану та Юрію Пономарьовим, його помічнику Ігорю Добичі, директору цієї фірми Вячеславу Поліщуку, Михайлу Какушадзе та ПАТ «КУА «Славутич-Інвест».