Екс-партнери Ставицького розпиляли 300 мільйонів на ремонт Верховного Суду по завищеним цінам
28.11.2018   //  

Верховний Суд 26 листопада за результатами тендеру замовив ТОВ «Виробничо-будівельна компанія «Побутрембуд» ремонт будівлі у Солом’янському районі Києва за 298,60 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2018 року, тобто за 35 днів мають виконати реставраційний ремонт частини будівлі літер «А» на проспекті Повітрофлотському, 28 (праве крило в осях «21-33» та «А/2-С/2»).

Йдеться про демонтажні, загально-будівельні, сантехнічні та електромонтажні роботи, влаштування вентиляції, кондиціонування і слабкострумового комплексу. Ще перед аукціоном анонімна фірма запитувала в замовника, чи не помилився той із настільки коротким строком виконання робіт, але той відповів, що це не помилка.

За підсумковою відомістю ресурсів без доставки і ПДВ, найбільша сума у 28,31 млн грн. піде на гіпсові елементи декору. Пілястри шириною 400 мм коштують 18 240 грн./шт., карнизи висотою до 340 мм – 1 605 грн./м, тяги висотою до 200 мм – 1 420 грн./м. Їхні детальні характеристики і виробник невідомі, тому порівняти ціни з ринком неможливо.

Однак деякі з інших вибірково перевірених цін суттєво перевищують ринковий рівень.

Для Верховного Суду такі камери купили по $2 000.

Купольні відеокамери Bosch NDI-4502-AL замовили по 54 860 грн./шт (близько $2 000). У Росії вони продаються по 53 056 руб., або 20 691 грн./шт., що вдвічі дешевше, а на Заході – по $425, або 11 900 грн./шт., що вчетверо дешевше. В українських джерелах їх знайти не вдалося.

Паркетний клей Thomsit P-625 замовили по 244 грн./кг. На ринку його продають гуртом на третину дешевше – по 184 грн./кг.

Гарячекатана арматурна сталь коштує 22 тис грн. Днями на тендері київського КП «Житлоінвестбуд-УКБ» вона коштувала на третину дешевше – 17 тис грн./т.

Ціни бетонів, розчинів, піску, щебеню, опалубки, вогнезахисту відповідають ринку.

Гарантійний строк становить рік. На заробітну плату піде 36,14 млн грн., тобто 12% загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще 2% – 5,59 млн грн. Ціна угоди виявилась усього на 0,1% нижчою від очікуваної вартості закупівлі у 298,99 млн грн.

Нині київську «ВБК «Побутрембуд» Гаврила Білака прописано по вул. Межигірській, 87-А. Однак раніше фірма знаходилась по вул. Ялинкова, 60/1 разом із ТОВ «Виробниче підприємство «Побутрембудматеріали», яке тоді належало тепер уже колишньому інспектору Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Миколі Артуровичу Воронову-Лапицькому – помічнику покійного нардепа від Партії Регіонів Василя Біби.

Нині «Побутрембудматеріалами» володіють Павло Болотинський та Анна Зелененко, але директором усе ще є вдова депутата Світлана Біба. Вона також є підписантом нинішнього переможця «ВБК «Побутрембуд» у якості виконувача обов’язків генерального директора.

Болотинський володіє ТОВ «Київбудгарант» разом із ТОВ «Мегаінвестстрой» Михайла Боднара, яке фігурувало у кримінальній справі по самобудах Анатолія Войцехівського.

Директором переможця «ВБК «Побутрембуд» є Інна Кучеренко, яка теж була помічницею Василя Біби. Син Світлани Біби Андрій Біба раніше був партнером біглого міністра екології Едуарда Ставицького по мережі заправок БРСМ – це абревіатура російського написання згаданої фірми «Побутрембудматеріали» – «БытРемСтройМатериалы».

Усього з 2008 року переможець отримав підрядів на 662,94 млн грн. Зокрема торів виграв тендер на добудову офісу та гуртожитку «Укрпатенту» на Печерську в Києві за подекуди завищеними цінами вартістю 291,47 млн грн.. Але невдовзі після оприлюднення цих даних «Нашими грошима» договір розірвали за згодою сторін без деталізації причин.

Єдиним конкурентом було столичне ТОВ «Комерційно-виробнича фірма «Глобус» киянина Володимира Чорного, яким керує Валентина Піонтковська. Остання раніше працювала бухгалтером у вищезгаданій фірмі «Побутрембудматеріали» та у ПрАТ «Поділрембуд» Ростислава Артуровича Воронова-Лапицького на чолі з Світланою Бібою.

Раніше Микола Артурович Воронов-Лапицький особисто володів нинішнім суперником «КВФ «Глобус», а керувала ним Алла Юріївна Воронова-Лапицька.