«Порошенківець» без конкуренції та відкритих цін узяв 104 мільйони на сільську школу
22.11.2018   //  

Департамент з питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА 12 листопада уклав угоду з ТОВ «Західметал» про будівництво школи в селі Чабель Сарненського району за 104,27 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2019 року по вулиці Грушевського, 1 мають збудувати школу зі спортивними майданчиками, котельнею, резервуаром, трансформаторною підстанцією, каналізаційною насосною станцією з вбудованим блоком очистки та біоплато. Підсумкова відомість ресурсів та кошториси не опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів та обладнання з ринковими цінами на предмет можливого завищення.

За даними сайту Сарненської райради, школа може бути розрахована на 280 учнів. Таким чином, опосередкована вартість будівництва школи становить близько 372 тис грн. за учнівське місце. Мінрегіонрозвитку в жовтні встановило її для шкіл на рівні 105 тис грн. за учнівське місце, що втричі дешевше, проте невідомо, чи відомство включає туди додаткові споруди на зразок перерахованих вище, меблі, устаткування та обладнання.

Субпідрядниками будуть ТОВ «ВМП Енергоконструкція», ПП «Будівельна компанія «Комфортсервіс», ТОВ «С.П.А.С.», ТОВ «Пром-Енерго-Консалтинг» і ПП «Фірма МВМ Плюс». Гарантійний строк становить десять років. На заробітну плату піде 13,09 млн грн., тобто 13% загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще 6% – 6,71 млн грн.

Закупівлю провели за переговорною процедурою, бо відкриті торги вже двічі доводилось відміняти через нестачу учасників, оскільки на них приходив лише «Західметал» із ціною 92,87 млн грн. Це на 11% дешевше від вартості неконкурентного договору в 104,27 млн грн., що у свою чергу на 0,3% нижче від очікуваної вартості закупівлі у 104,62 млн грн.

Вибірково перевірені ціни будівельних матеріалів у підсумковій відомості ресурсів, яку «Західметал» подавав на відмінені торги в складі своєї тендерної пропозиції, відповідали ринку та іншим тендерам, а подекуди – й були нижчими від ринку.

Засновником і директором сарненського «Західметалу» є депутат Сарненської райради Олег Жошко (нині – від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», раніше – від партії «Єдиний центр» Віктора Балоги), а підписантом значиться Наталія Ячменюк.

Жошко також володіє сарненським ПП «Леола-2», яким керує Світлана Трепак.