Семерак хоче відкрити вивіз хімікатів на утилізацію в Європу, як за часів Злочевського
21.11.2018   //  

Міністерство екології та природних ресурсів пропонує дозволити експорт небезпечних відходів для видалення і утилізації, навіть якщо в Україні наявні потужності для виконання цих робіт.

Відповідний проект постанови було внесено міністром Остапом Семераком на засідання уряду 21 листопада.

Мінекології стверджує, що нині в Україні зберігаються великі обсяги небезпечних відходів, з яких 8,5 тис тонн заборонених для використання хімікатів. Поточні витрати на їх видалення та зберігання складають майже 600 млн грн.

Урядовою постановою від 13 липня 2000 року №1120 було затверджено Положення, за яким експорт на утилізацію шкідливих відходів дозволяється лише за відсутності необхідних потужностей, технічних можливостей утилізувати їх в самій Україні. Тепер в Мінекології стверджують, що таких технічних можливостей не існує, бо останній ліцензіат – ТОВ «Еко Нова», було позбавлено міністерством ліцензії на проведення таких робіт. Тому в цій ситуації вирішенням проблеми був би експорт на утилізацію в країни ЄС. При цьому в Мінекології визнають, що спалювання там відходів Україні обійдеться дорожче – від $2 до $15 тис.

В експертному висновку до розробленого Мінекології проекту експерти нагадали, що в 2010-2013 роках вже експортувала відходи для утилізації. Тоді було спрямовано біля 750 млн грн. на утилізацію 21,5 тис т небезпечних відходів гексахлорбензолу (ГХБ) з Івано-Франківської області на заводах Великобританії та Польщі. Але пізніше було встановлено, що вивозився не відходи ГХБ, а грунтові суміші (земля) з незначною часткою ГХБ та пестицидів. Експерти зазначили, що зважаючи на обсяги шкідливих відходів та дороговизну їх утилізації експорт та знешкодження за кордоном можуть призвести до виведення валюти та дотування чужих економік.

Висновок урядових експертів до намірів Мінекології експортувати відходи на утилізацію

При узгодженні позицій міністерство фінансів зауважило про відсутність фінансово-економічних розрахунків щодо обсягів відходів та їх вартості утилізації на заводах інших країн. Також Мінфін пропонував затвердити, що експорт відходів за бюджетні кошти або кошти місцевих бюджетів повинен отримувати дозвіл у Кабміна. Але ці пропозиції не були враховані.

Нагадаємо, вивезенням відходів з полігону у Калуському районі займалося ТОВ «С.І. Груп Консорт ЛТД» (Ізраїль), яке протягом 2011-2013 років виграло відповідних тендерів на 871,85 млн грн., з них від Головного управління регіонального розвитку та будівництва Івано-Франківської ОДА – на 451,93 млн грн.

Відомо, що ТОВ «С.І. Груп Консорт ЛТД» наймало субпідрядником ТОВ «Сі Буд Сістем», яке заснував громадянин Ізраїлю Ілля Марчевський. За даними ЗМІ, замість небезпечних відходів ГХБ фірма вивозила звичайну землю, вартість робіт складала $4тис/т. Полігон під Калушем так і не було очищено.

Влітку  2014 року прокуратура порушила кримінальне провадження за фактом розтрати 440 млн грн., виділених на знешкодження ГХБ Калуші. Але після цього фірма змогла відсудити 294 млн грн боргу Івано-франківської ОДА. В 2015 році Верховна Рада створила слідчу комісію, щоб дослідити ситуацію експорту відходів, але про результати її роботи не повідомлялося.

«С.І.Груп Консорт Лтд» отримало монополію на утилізацію небезпечних речовин в Україні в 2011 році, коли міністерство природи очолював Микола Злочевський.