Селяни не дозволяють фірмі екс-директора «5 елементу» будувати сміттєспалювальний завод під Києвом
20.11.2018   //  

У кінці березня Бориспільська райрада Київської області підтримала звернення Гнідинської та Вишеньківської сільрад, громадської спілки «Громада Щасливого» про недоцільність ТОВ «Ревейст» побудувати завод для виробництва енергії з альтернативних джерел та відповідної інфраструктури  в адміністративних межах Гнідинської сільради. Про це повідомляється на сайті райради.

У грудні минулого року голова Бориспільської РДА Олександр Туренко підписав розпорядження «Про розробку детального плану території (ДПТ) земельних ділянок, розташованих в межах Гнідинської сільської ради Бориспільського району Київської області (заявник ТОВ «Ревейст»)». «Ревейст» хотіло побудувати сміттєпереробний завод.

У березні Гнідинська сільрада прийняла негативне рішення по будівництву заводу фірмою «Ревейст», яке 19 березня підтримала Вишенківська сільрада. Сільрада попросила Бориспільську райраду та Київську облраду розглянути доцільність будівництва сміттєпереробного заводу.

Вишенківська сільрада звернулась до голови Бориспільської РДА з вимогою скасувати грудневе розпорядження про розробку ДПТ ділянок для «Ревейст». З цією вимого вишенківські депутати звернулися і до голови Київської ОДА, оскільки, на їх думку, розпорядження керівника РДА суперечить інтересам територіальних громад сіл Вишеньки, Петропавлівське, Гнідина і може позбавити її мешканців конституційного права на «безпечне для життя і здоров’я довкілля».

Сільрада також підтримала пропозицію вимагати від голови Бориспільської РДА в подальшому інформувати громади району про всі розпорядження, які стосуються будівництва сміттєпереробних заводів та інших об’єктів будівництва, що несуть екологічну небезпеку, а також звернутись до Бориспільської прокуратури з проханням перевірити на відповідність законодавству грудневе розпорядження голови Бориспільської РДА по розробці ДПТ ділянок для «Ревейст».

Директором ТОВ «Ревейст» є Євген Рибальченко, засновники Світлана Коломієць, Володимир Попович та Олег Ольховий.

Як повідомляли «Наші гроші», Олег Ольховий є основним власником одного з найбільших отримувачів ліцензій на видобуток газу в Україні ТОВ «Аркона Газ-Енергія». Йому відійшли 49,5% статутного капіталу фірми, що раніше належали офшору «Ashburi Universal» (Беліз).

Ольховий раніше був директором ТОВ «Спортивно-оздоровчий комплекс «Монітор», офіційними бенефіціарами «Монітору» якого є президент України Петро Порошенко і нардеп від БПП Ігор Кононенко. У ЗМІ Ольховий згадувався як директор «5 елементу» у 2004 році, коли цей спортклуб тільки починав роботу.  У 2005 році головою наглядової ради «5 елементу» був Ігор Кононенко.

«Аркона Газ-Енергія» була заснована після обрання Петра Порошенка президентом України у листопаді 2014 року. Ця «Аркона» стала єдиною, якій Полтавська облрада за два роки після Майдану погодила видачу спецдозволу по принципу апробації, коли фірма може отримати спецдозвіл без проведення аукціону, а лише на основі купленої геолого-розвідувальної інформації.

В березні 2018 року НАБУ повідомило про відкриття кримінального провадження про можливе порушення законодавства чиновниками Держгеонадр при видачі спецдозволу «Аркона Газ-Енергія» на користування Свистунківсько-Червонолуцьким родовищем. Після цього стало відомо, що Генпрокуратура спробувала вилучити у «Аркони» оригінали документів по справі, що зацікавила НАБУ. Цю справу ГПУ веде Департамент з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки, який очолює Володимир Гуцуляк. В ЗМІ цей департамент називають підконтрольним Кононенку.

Також ГПУ нещодавно не змогла оскаржити в суді законність видачі «Арконі Газ-Енергія» спецдозволу на 20-річне користування Свистунківсько-Червонолуцьким родовищем на Полтавщині.