Поліція підозрює «фірташівців» у переплаті 2,5% за вапно для «Сумихімпрому» через «прокладки»
16.11.2018   //  

Національна поліція підозрює посадовців ПАТ «Сумихімпром» в переплаті в березні-вересні 2018 року за вапно суми близько 3 млн грн.

Про це стало відомо з ухвал Зарічного районного суду м. Суми, куди слідчий звернувся в рамках кримінального провадження  №12018200000000103 від 18 травня 2018 року.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в лютому 2017 року «Сумихімпром» уклало договір з ТОВ «НВП Укрднепротрейд» на поставку 28 тис т. негашеного другого сорту за ціною 3516 грн./т на загальну суму 98,45 млн грн. Через рік – в лютому 2018-го, «Сумихімпром» уклало аналогічний договір з ТОВ «Компанія Укрднепротрейд» на суму 99,12 млн грн.

За даними поліції, обидві фірми є лише посередниками і закуповують продукцію у ПАТ «Новотроїцьке рудоуправління» (вапняк флюсовий доломітизований за ціною 235 грн./т), ТОВ «ГВК «Подільські кар’єри» (камінь  вапняковий по 140 грн./т), ТОВ «Тернопільський кар’єр» (щебінь вапняковий по 160 грн./т)

Слідство встановило, що закуплена у «НВП Укрднепротрейд» та «Компанії Укрднепротрейд» сировина прибувала залізницею на станцію «Баси» в Сумах поруч з «Сумихімпромом» безпосередньо від виробників. Але ці підприємства, за даними поліції, продаж вапна негашеного другого сорту не здійснюють.

В суді поліція вказала, що аналізом фінансово-господарської діяльності «Сумихімпром» з початку 2016 року по вересень 2018 року показав, що закупівля вапна вказаного сорту проводиться за завищеними цінами. Так, «НВП Укрднепротрейд» та «Компанія Укрднепротрейд» поставляють по 2925 грн./ т вапна негашеного 2-го сорту. Але в мережі Інтернет поліція знайшла інформацію, що цю сировинну можна купити в середньому по 2850 грн./т. (різниця в 2,5% – «НГ»).

Поліція в рамках розслідування цієї справи почала звертатися з клопотаннями до суду з травня 2018 року. Спочатку слідчі отримали доступ до договорів «Сумихімпрому» з цими посередниками. Також поліція отримала дозволи на обшуки в цих фірмах, що і було проведено.

Пізніше до клопотань в суді слідчі додали інформацію, що «Компанія Укрднепртрейд» з початку 2018 року здійснювала сумнівні операції з ТОВ «Дорінгтон» на загальну суму близько 23,00 млн грн., а також закуповувала побутову техніку та будматеріали у інших фірм на 20 млн грн. При цьому, далі ці товари не продавалися, що може свідчити про безтоварність згаданих операцій.

В листопаді поліція подала декілька позовів до суду, в тому числі, на проведення товарної експертизи поставок вапна «Компанія Укрднепротрейд». Суд це клопотання задовольнив.

Дніпровська «Компанія Укрднепротрейд» саме в лютому 2018 року уперше отримала державний підряд. Тоді вона належала Тімуру Бердиєву і Сергію Якубичу, які також володіють ТОВ ««НВП Укрднепротрейд» і ТОВ «Компанія Укрспецфлюси». Нині діяльність «Компанія Укрднепротрейд» припинена. Інша фірма-посередник Бердяєва та Якубича в торгівлі з «Сумихімпром» – «НВП Укрднепротрейд», продовжує свою діяльність.

З 2010 року діяльність державного «Сумихімпром» контролюється оточенням Дмитра Фірташа. Національне антикорупційне бюро у вересні 2017 року відкрило і у грудні того ж року закрило кримінальне провадження за фактом зловживання службовими особами «Сумихімпром» своїм службовим становищем під час закупівлі ільментованого концентрату, поліпропіленових мішків, дерев’яних піддонів та юридичних послуг. В березні 2018 року суд першої інстанції визнав невинним управляючого санацією підприємства Ігоря Лазаковича, якого  правоохоронці звинувачували в розтраті 93 млн грн. через закупівлю товарів по завищеним цінам.