Поліція зайнялась закупівлею підйомників «Київзеленбудом» на чолі з кадровиком «Рошена»
15.11.2018   //  

Слідчий відділ Дніпровського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві отримав доступ до документів КО «Київзеленбуд» щодо закупівлі імпортної техніки у ТОВ Фірма «Скала». Про це стало відомо з ухвали Дніпровського районного суду м. Києва від 19 вересня.

Поліція 26 червня на підставі матеріалів, які надійшли до неї від неназваних в ухвалі джерел, відкрила кримінальне провадження №12018100040006148 щодо посадових осіб «Київзеленбуду» за ч. 2 ст. 191 ККУ «Привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем».

Мова йде про тендер, за результатами якого «Київзеленбуд» 4 червня замовив фірмі «Скала» італійської техніки на 48,02 млн грн. Це були дві підйомні платформи New Eurosky HQ JIB із подвійною кабіною з робочою висотою не менше 31 м по 12,50 млн грн. та дві вишки Spider 33.15 із робочою висотою не менше 32,40 м по 11,52 млн грн.

Слідство, здійснюючи моніторинг мережі Інтернет, встановило, що аналогічне обладнання коштує значно дешевше. Конкретні моделі та ціни аналогічного обладнання у судовій ухвалі не наведено.

При цьому «Київзеленбуд» відмовився надати поліції документи щодо цього договору на вимогу. Тому слідчий отримав дозвіл суду на доступ до документів «Київзеленбуду» щодо цих тендеру та угоди, а також до наказів про призначення/звільнення, службові обов’язки керівника, головного бухгалтера та членів комітету конкурсних торгів. Крім того, суд на прохання слідчого дозволив доступ до самих платформ і вишок для огляду.

Нагадаємо, НАБУ з кінця 2017 року підозрює, що службовці «Київзеленбуду» в 2016-2017 роках заволоділи бюджетними коштами під час закупівлі імпортного обладнання за завищеними цінами за попередньою змовою з фірмою «Скала», ТОВ «Клімтехінвест» і ТОВ «Технопрофсервіс». Усього на техніку було витрачено понад 130 млн грн.

Поліція теж веде інше кримінальне провадження з приводу закупівель того періоду.

Із травня 2018 року обов’язки директора «Київзеленбуду» виконує Наталія Бєлоусова, яка раніше була заступником директора з питань персоналу та кадрового забезпечення і начальником відділу з персоналу. У 2012-2017 роках вона очолювала відділ кадрів ПрАТ «Київська кондитерська фабрика «Рошен» Петра Порошенка, а в 2009-2012 роках була менеджером із продажів ПрАТ «Виробниче об’єднання «Конті» Бориса Колеснікова.

Із липня 2016 року по травень 2018 року «Київзеленбудом» керував Михайло Наконечний.

Засновником харківської «Скали» є Дмитро Рогач, керує нею Микола Бойменко. Раніше вона була відома як переможець тендерів на обслуговування підрозділів залізниці. Через попередніх засновників «Скалу» пов’язували з екс-начальником ДП «Південна залізниця» нардепом Віктором Остапчуком (раніше – Партія регіонів, нині – «Відродження»).

Єдиним конкурентом «Скали» з такою ж технікою було ТОВ «Автоком» киянина Юрія Ігнатка і харків’ян Вадима Євтюшкіна та Ігоря Аріха. Останній – депутат Харківської міськради, соратник Кернеса та фігурант історій про безкоштовне виділення землі в Харкові за кооперативною схемою.