Учасник 21-мільйонного тендеру «Енергоатому» по SAP назвав комерційною таємницею свій досвід роботи на ринку
14.11.2018   //  

Один з учасників тендеру «Енергоатому» на створення підсистеми економічної диспетчеризації очікуваною вартістю 21,03 млн грн. зашифрував як конфіденційні документи про наявність досвіду виконання аналогічних угод. Другий учасник вказав досвід, який може не відповідати вимогам замовника. Відповідні дані оприлюднені у системі «Прозорро».

«Енергоатом» призначив на 18 грудня аукціон по тендеру на розробку підсистеми економічної диспетчеризації Єдиної інформаналітичної системи на базі програмного забезпечення SAP.

Наразі завантажили документи лише два учасники – ТОВ «Агелес» і ТОВ «Беной».

«Енергатом» вимагав, аби учасники торгів для підтвердження наявності досвіду виконання аналогічних угод подали власноруч виготовлені довідки про наявність такого досвіду. Аналогічним «Енергоатом» вважає договір на надання послуг зі створення, впровадження, підтримки інформаційних систем розрахунку вартості електричної енергії на ринку України або суміжних країн, або бізнес-аналітики з функціями розрахунку вартості.

«Енергоатом» не вважав за потрібне, аби учасники в складі своєї пропозиції подали копії тих угод та відгуків від замовників щодо виконання аналогічного договору протягом 2016-2018 рр. Замовнику виявилось достатньо, аби учасники тендеру просто заповнили табличку у Word, вказавши назву замовника та від себе самого повідомив, що виконав ті роботи вчасно та якісно.

Фірма «Агелес» завантажила в «Прозорро» довідку з власною печаткою і підписом свого головбуха про те, що фірма «Агелес» «якісно, своєчасно та в повному обсязі» виконала договір, укладений в 2017 році з ТОВ «Пуратос» (Одеса).

При цьому «Агелес» вказало, що «Пуратосу» надавалась не послуга з розробки чи підтримки системи по розрахунку вартості електричної енергії на ринку України. Одеситам надавались послуги з супроводження системи SAP ERP.

Також немає жодних даних, що фірма «Пуратос» взагалі є учасником енергетичного ринку. На сайті фірми вказано, що «Пуратос» займається випічкою хлібу та кондитерським напрямком. В «Юконтролі» також вказано, що фірма займається виключно виробництвом продуктів харчування.

Фірма «Беной» взагалі закрила від перегляду свої кваліфікаційні документи, завантаживши їх у конфіденційну частину своєї пропозиції під приводом комерційної таємниці. «Агелес» також вважав своєю комерційною таємницею вартість угоди з «Пуратосом», а тому просто не оприлюднив у довідці цю інформацію. Натомість «Беной» взагалі зробив конфіденційними всі документи, у тому числі довідки про наявність працівників та про відсутність підстав для відмови в участі в тендері на підставі ст.17 закону «Про публічні закупівлі» (це просто довідка самої фірми, у якій вона заявляє, що її представник не був засуджений, та що фірма має антикорупційну програму, тощо).

Таке втаємничення суперечить ст. 27 закону, в якій вказано:

«Конфіденційною не може бути визначена інформація про запропоновану ціну, інші критерії оцінки, технічні умови, технічні специфікації та документи, що підтверджують відповідність кваліфікаційним критеріям відповідно до статті 16 і вимогам, установленим статтею 17 цього Закону».

нагадаємо, фірми «Беной» і «Агелес» входять до дуже вузького кола фірм, які мають партнерські відносити з ТОВ «САП Україна». Це українське представництво німецького виробника софту SAP під керівництвом Максима Матяша, яке уповноважене обирати партнерів на власний розсуд. Наразі в Україні налічується лише сім таких партнерських фірм, з яких лише чотири беруть участь у держзакупівлях, і зазвичай не створюють одне одному справжньої конкурентної боротьби (докладніше у статті «Кілобакси від SAP для України»). При цьому в Україні штучно підтримується найменша в Європі кількість партнерів SAP і у абсолютному вимірі, і у перерахунку на кількість населення.

Директором ІТ-департаменту «Енергоатому» є Олександр Лісовий, який і підписував тендерну документацію по цій закупівлі.

Засновником і директором фірми «Беной» у травні 2017 року став Роман Фісун. А вже у червні компанія виграла перший у своїй історії державний тендер саме у «Енергоатому» на поставку держкомпанії ліцензійного софту SAP на 16,41 млн грн. При цьому «Беной» тоді мав конкурентами той самий «Агелес» і ТОВ «Бріг-рітейл», яке так само у 2017 році почало вигравати держпідряди і стало монопольним постачальником SAP для Нацбанку.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»