«Укрзалізниця» може сплатити понад 26 мільйонів за турнікети, встановлені фіктивною фірмою без жодних тендерів і угод
09.11.2018   //  

ТОВ «Бонметон» вимагає, що ПАТ «Укрзалізниця» виплатила йому 48,96 млн грн у якості оплати за безпідставно набуте майно. Йдеться про турнікети, встановлені наприкінці 2014 року на двох залізничних станціях Києва «Святошино» і «Біличі» без укладання жодних угод.

Госпсуд Києва у лютому цього року стягнув із «Укрзалізниці» 26,96 млн грн на користь «Бонметона». Але це рішення поки не набуло сили, оскільки «Укрзалізниця» оскаржує його в апеляції.

Суд встановив, що у вересні та грудні 2014 року заступник головного інженера залізниці – начальника Інформаційно-обчислювального центру ДТГО «Південно-західна залізниця» Анатолій Грушко (очолював Центр з 2009 року) звернувся до ТОВ «Бонметон» з листами, у яких попросив встановити турнікетні системи на платформі ст. Святошино та ст. Біличі (Київ).

У відповідь фірма погодилася. При цьому компанія буквально на наступний день після отримання листів від Грушка купила турнікети на 12,83 млн грн і 14,12 млн грн.

«Бонметон» передав залізничникам турнікети у користування на 6 місяців. Потім продовжили строк ще на 3 місяці. Надалі ці турнікети залишалися у користуванні «УЗ», аж поки у серпні 2017 року фірма не направила до залізниці письмову претензію, у якій вимагало від «УЗ» або повернути турнікети, або сплатити їх вартість.

Суд встановив, що договірні відносини між сторонами відсутні. Жодного договору щодо вказаних турнікетів сторони не уклали.

Разом з тим суд визначив, що відносини, які виникли між залізничниками і «Бонметоном» підпадають під регулювання нормами ст. 1212 Цивільного кодексу щодо безпідставного набуття майна.

Суд відхилив доводи «Укрзалізниці» про те, що турнікети передавались в безоплатне користування. Суд зазначив, що відповідно ст. 1213 ЦК «УЗ» зобов’язана повернути фірмі безпідставно набуте майно. При цьому, оскільки демонтаж та повернення турнікетів «унеможливить його встановлення за іншим проектом та використання за тими призначенням та цілями, для яких воно замовлялось та розроблялось», то залізниця має відшкодувати «Бонметону» вартість цього майна.

Фірма вимагала від «Укрзалізниці» оплати їй вартості турнікетів, а також інфляційні втрати. Та Госпсуд Києва дійшов висновку, що обґрунтованим є стягнення лише вартості майна.

Відзначимо, що листи-відповіді Грушку, якими фірма погоджувалася передати залізничникам у користування турнікети, а також один із актів прийому-передачі нібито підписав директор ТОВ «Бонметон» Максим Кандал. Разом з тим, у кримінальному провадженні № 32018100110000011 було встановлено, що Кандал був фіктивним директором та засновником «Бонметону» у період 21.08.2014 по 19.12.2014. Втім, до відповідальності за це він не був притягнутий через сплив строків давності.

ТОВ «Бонметон» було створене у червні 2014 року. Зараз воно прописане у м. Дніпро. Нинішнім засновником ТОВ «Бонметон» значиться  Олексій Шевченко з Павлограда, а директором – Юлія Нікітенко.