«Київметробуд» з новими власниками виграв 6 мільярдів на метро до Виноградаря, а ДАСУ підтвердило відхилення «микитасів»
09.11.2018   //  

КП «Київський метрополітен» 8 листопада провело аукціон щодо будівництва лінії метро від станції «Сирець» на житловий масив Виноградар очікуваною вартістю 5,99 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Два допущені учасники запропонували такі ціни й жодного разу їх не знижували:

  • ПАТ «Київметробуд», яке будувало метро в Києві, – 5,98 млрд грн.
  • ПрАТ «Будівельна асоціація «Інтербудмонтаж» Світлани і Володимира Петруків, яке будувало Бескидський тунель, а нині взяло субпідрядниками ПрАТ «Інтербудтонель» і ПАТ «Дніпрометробуд» – 5,99 млрд грн.

Таким чином, тендерна пропозиція «Київметробуду» виявилась найдешевшою. У разі укладення з ним договору формальна економія відносно планової суми складе 0,2%.

Того ж дня, через півтори з чимось години після аукціону, Державна аудиторська служба України оприлюднила у «Прозорро» інформацію про моніторинг цієї закупівлі. Він був призначений Наказом голови ДАСУ Лідії Гаврилової від 8 листопада 2018 року №259, тобто у день торгів. Підставою для внесення цього тендеру директором Департаменту контролю у сфері закупівель ДАСУ Світланою Аніщенко до переліку із 45 процедур для моніторингу стало «Повідомлення в засобах масової інформації, що містять відомості про наявність ознаки порушень законодавства у сфері публічних закупівель».  Решта 44 тендери потрапили у цей список через «Дані автоматичних індикаторів ризиків».

Моніторинг ДАСУ не виявив на тендері порушень законодавства з публічних закупівель.

Зокрема були проаналізовані такі питання:

1) річний план закупівель та зміни до нього;

2) порядок вибору процедури закупівель будівельних робіт;

3) оприлюднення та подання інформації під час проведення процедури закупівлі;

4) тендерна документація, надання роз’яснень щодо умов тендерної документації та внесення змін до неї;

5) забезпечення тендерної пропозиції;

6) розкриття та розгляд тендерних пропозицій.

ДАСУ підтримала замовника у питанні відхилення ПрАТ «СБМУ «Тунельбуд» Анатолія Бондаренка та Олега Чігрінова, яке будувало метро в Харкові, а нині взяло на субпідряд ТОВ «Будівельна компанія «Адамант» зі складу підконтрольного нардепу Максиму Микитасю «Укрбуду», а бурові щити хотіло орендувати у компанії «Метростав» із Чехії.

За даними ДАСУ, «Тунельбуд» не підтвердив відповідність кваліфікаційним критеріям, тож його пропозицію відхилили у відповідності до закону «Про публічні закупівлі». У тому числі йшлося про відсутність свідоцтв про реєстрацію двох транспортних засобів, документів про освіту двох працівників «Адаманту» і двох одиниць обладнання у витязі з реєстру довгострокових матеріальних активів «Метроставу», а також про те, що надані договори на будівництво метро в Харкові нібито не є аналогічними договорами про будівництво транспортних тунелів закритим способом внутрішнім діаметром не менше 5,5 м і довжиною не менше 1 км., а також виконання робіт методом «стіна в ґрунті».

У «Київметробуду» у вересні змінився склад акціонерів, а жовтні – ще й генеральний директор компанії. Багаторічного метробудівця Олександра Метелицю на посаді керівника змінив маловідомий будівельник Василь Кобіль. Раніше він працював технічним директором  ТОВ «Едельвейc БАУ» Петра Кобіля, а до того очолював відділи капітального будівництва ТОВ «Київ Сiтi Молл» і ТОВ «Міжнародна логістична компанія», бенефіціаром яких є гендиректор російської «Amtel Group» Даніель Гупта.

Пакет у 15% акцій «Київметробуду» придбав невідомий донині приватний фонд «Сан Капiтал Прайвiт Фаундейшн» із Панами. Судячи з розміру пакету, панамському офшору перейшли акції, що раніше належали ТОВ «КУА АПФ «Далiз-Фiнанс» (ЗНПВІФ «Альфа-Прiоритет»), а до того – компанії «Березаніа Холдинг Лтд» із Кіпру. Цей офшор «Березаніа» був одержувачем коштів у схемі ТОВ «Прем’єр Лізинг» часів Януковича.  «Прем’єр Лізинг» отримував мільярдні замовлення в системі «Укрзалізинці», а «Berezania Holding Ltd» отримувала відсотки за позикою, котру «Прем’єр Лізинг» узяв у британської «Burlesk Entertainment LLP».

Також у вересні по 23% акцій «Київметробуду» купили кіпрська «Катсана Лтд» («Catsana Ltd») та британська «Контемпорарi Констракшн Сiстемз Ллп» («Contemporary Construction Systems Llp»). До того цими пакетами володіли ПрАТ «Iнтровест» і ПрАТ «Вестiнтро».

За даними реєстру Британії, фірмою «Contemporary Construction Systems Llp» до вересня управляла белізька «Gevers Invest Ltd». Остання до 2015 року опосередковано володіла ТОВ «Смайл Холдінг Україна». Цей холдинг раніше належав доньці екс-голови СБУ Валентина Наливайченка, а він сам керував групою радників холдингу в 2010-2012 роках.

В Україні «Contemporary Construction Systems Llp» також є основним акціонером ПрАТ «Страхова компанія «Укрпромстрах» і ПрАТ «Страхова компанія «Софійська брама».

Крім того, 23% акцій «Київметробуду» володіє вірґінський офшор ««Вантаріс Лтд» («Vantaris Ltd»), а 8% акцій – домініканський офшор «T&A Industries Ltd».