Німці «Росатома» виграли в литовців 145 мільйонів на обладнання для ХАЕС
08.11.2018   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 5 листопада за результатами тендеру уклало угоду з фірмою «Nukem Technologies Engineering Services GmbH» (Німеччина) про поставку обладнання на 3,69 млн євро, або 145,10 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До грудня 2019 року поставлять установку фрагментації і сортування відходів комплексу з переробки радіоактивних відходів для Хмельницької АЕС. Вона матиме продуктивність 3 куб. м за шестигодинну зміну. Виробником значиться сам переможець. Гарантійний строк становить два роки після введення в дію або 5 тис год. безперервної роботи.

Ціна угоди на 0,06% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 145,19 млн грн.

Німецька фірма «Nukem Technologies Engineering Services GmbH» – це одне з дочірніх підприємств «Атомстройекспорту» російського держконцерну «Росатом». Її основним видом діяльності є виведення з експлуатації ядерних і радіаційно-небезпечних об’єктів.

У вересні вона продала «Енергоатому» дві інші установки для ХАЕС за 17,69 млн євро.

Єдиним конкурентом на нинішніх торгах, під час яких ніхто не знижував ціну, було UAB «Svertas Group» (Литва) директора Олексія Ветлугіна, Максима Коротаєва, Ігоря Преснякова і Дениса Лук’янова. Контактною особою у «Прозорро» вказана Наталія Синявська. Компанія має 58 співробітників та оборот 2,00-3,00 млн євро у 2017 році.

У вересні вона виграла у нинішнього переможця тендер «Енергоатома» щодо іншої установки виробництва ТОВ «Атомспецсервіс» (Росія) для ХАЕС за 2,99 млн євро.