Американська «прокладка» з «Укртрансгазу» продала «Укргазвидобуванню» китайських труб на 98 мільйонів
08.11.2018   //  

ПАТ «Укргазвидобування» 11 жовтня за результатами тендеру замовило представництву «Ліберті Тул Інтернешнл, Інк» компанії «Liberty Tool International, Inc» (Делавер, США) труб на 98,00 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До квітня 2019 року поставлять 1 350 т безшовних обсадних труб BTC 508×11,13 J-55 та BTC 508×12,7 J-55 за стандартом API 5CT у дев’ятій редакції по 72 593 грн. за тонну.

Виробником труб вказана компанія «Hengyang Valin Steel Tube Co. Ltd» («HYST», Китай). Гарантійний строк на виготовлений у 2018-2019 роках товар має становити рік.

Ціна угоди на третину нижча від очікуваної вартості закупівлі у 144,62 млн грн.

Три інші фірми під час активних торгів запропонували ще на чверть нижчі ціни, проте їхні пропозиції були відхилені. Підставою стало те, що ТОВ «Ді-Прайм» і компанія «V I N Y X General Trading Llc» (ОАЕ) не завантажили в систему жодного документу, а компанія «Sichuan Honghua Petroleum Equipment Co. Ltd» (Китай) надала сертифікат виключно на проектування і виробництво муфт, які не стосувалися виробництва тіла труби.

Дорожчими конкурентами, які теж активно торгувалися, були «Tenaris Global Services SA» (Уругвай), ТОВ «Дніпровський трубний завод», ТОВ «Нафтосервіс» і ТОВ «Біотехплюс».

Від українського представництва «Ліберті Тул Інтернешнл, Інк» угоду підписав Богдан Костюк, який є директором з 20 липня 2018 року за довіреністю. У 2017 році воно виграло два тендери в системі «Укртрансгазу»: восени в «Черкаситрансгазі» щодо давачів вібрації на 1,15 млн грн. і навесні в «Укргазпромбуді» щодо компресорних станцій на 134,70 млн грн. В останньому випадку в його тендерній пропозиції було сказано, що тоді обмежену довіреність Костюку видав Федір Павлович Закусило з м. Ері, Пенсильванія, президент і власник американської компанії «Liberty Tool International, Inc», створеної у 2016 році.

Цей Федор Закусило також відомий як керівник фірми «Vorex» (США), яка цього літа програла інший трубний тендер «Укргазвидобування».

У пропозиції переможця вказано сайт www.libertytools.net, де зазначено головний офіс у США та склад у Москві.