Прокуратура запідозрила у контрабанді фірму дружини Рувіна, лідируючу по експрес-доставці через «Бориспіль»
07.11.2018   //  

Олександр Рувін і його дружина (блондинка праворуч) з друзями

ТОВ «Інтернешнл Кур’єр Сервіс» фігурує у кримінальному провадженні, у рамках якого прокуратура Київської області перевіряла порушення митних процедур з боку посадових осіб митниці ДФС. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду Києва.

В рамках порушеного цього року провадження №420181100000000041, прокуратура вивчає дії митників в інтересах третіх осіб під час переміщення товарів у міжнародних експрес-відправленнях (МЕВ) до центрально-сортувальних станцій чотирьох операторів експрес-доставки – ТОВ «Інтернешнл Кур’єр Сервіс», ТОВ «ЕЙР Експрес», ТОВ «Нова пошта інтернешенл», ТОВ «Вельт експрес».

МЕВ потрапляють на митну територію України через міжнародний аеропорт «Бориспіль».

Слідство встановило, що контрагенти, з якими вказані оператори уклали угоди на здійснення міжнародних експрес (поштових) відправлень, не здійснюють діяльність, пов’язану із відправкою (пересилкою) міжнародних експрес-відправлень. На думку слідства, це свідчить про протиправне надання товару пільгового статусу під час митного оформлення та спричиняє збитки у вигляді не сплати офіційних митних платежів.

Слідчі дійшли висновку, що міжнародні угоди із нерезидентами на здійснення міжнародних експрес-відправлень, які подають вказані оператори, є фіктивними.

З метою підтвердження наведених відносин була отримана міжнародна інформація з Росії, Чехії, Азербайджану та Казахстану.

19 березня цього року прокурори прокуратури Київської області отримали доступ до документів ДФС України, Департаменту організації протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії (основний департамент, який бореться з контрабандою), який очолює Василь Поїзд. Це єдина ухвала у державному судовому реєстрі по цій справі.

За даними журналіста Євгена Плінського, влітку цього року ТОВ «Інтернешнл Кур’єр Сервіс» мало більший об’єм доставлених вантажів, ніж три відомі оператори експрес-доставки разом. Так, «Інтернешнл Кур’єр Сервіс» за три місяці літа доставив через аеропорт «Бориспіль» 437 т вантажів, у той час як «ТNТ» – 53 т, «Fedex» – 60 т, «Нова Пошта Інтернешнл» – 90.

За даними Плінського, «Інтернешнл Кур’єр Сервіс» входить до трійки головних компаній, задіяних у нелегальному імпорті різних товарів в Україну під виглядом посилок та експрес-доставок». Журналіст вказує на лояльне ставлення до фірми усіх силових та контролюючих органів, і стверджує, що фірма контрабандним шляхом під виглядом посилок доставляє в Україну: дорогі запчастини до автомобілів; електроніку зі США; брендий одяг.

Засновниками ТОВ «Інтернешнл Кур’єр Сервіс» є Галина Рувіна (50%) та Валерій Сировацький (50%).

Галина Рувіна є дружиною директора Київського науково-дослідного Інституту судових експертиз Олександра Рувіна (очолює КНДІСЕ з 2010 року). До цього очолював Центральне митне управління лабораторних досліджень та експертної роботи Державної митної служби.

Нагадаємо, що у судових матеріалах по справі про замах на життя Олександра Рувіна Сировацький вказується як близький знайомий Рувіна. Саме під автомобіль Сировацького у серпні 2015 року підкладався вибуховий пристрій. Крім того, за адресою по вул. Сирецька, 27А, де знаходиться центральна сортувальна станція «Інтернешнл Кур’єр Сервіс» у вересні того ж року невідомі підірвали вибухівку, а у грудні – підклали вибухівку під вантажівку, а також обстріляли з вогнепальної зброї вантажівки «ІКС», стіни та вікна офісного приміщення та товари, які знаходилися на складі.