Верховна Рада щомісяця виплачує півмільйона житлової компенсації депутатам, що не мають на неї права
06.11.2018   //  

Зі 170 парламентарів, що отримують компенсацію на оренду житла в столиці, майже 120 задекларували мільйони заощаджень. Щонайменше 25 з них мають, де жити в Києві або у елітному передмісті. Так відбувається, тому що апарат парламенту нараховує компенсацію, не перевіряючи, чи є у власності депутата або його родини столичне житло.

Про це йдеться в сюжеті Олександра Курбатова для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

За законодавством, депутатам нараховується компенсація на оренду квартири чи номера в готелі «Київ» в розмірі 650 грн./день. В місяць виходить близько 20 тис грн.

Компенсація не передбачена, якщо у депутата є житло в Києві або на відстані 30 кілометрів від нього.

Але компенсацію отримують не тільки офіційні мільйонери, а і люди, які по законодавству не мають на неї права. Наприклад, колишній «регіонал», а нині член депутатської групи «Воля народу» Ігор Молоток, який разом з родиною задекларував біля 20 млн грн. і особисто володіє заміським маєтком у селі Романків, під Києвом.

Спочатку Молоток пояснював отримання компенсації віддаленістю маєтка від Кивєа, але потім заявив, що через ремонт не може користуватися будинком. При цьому, в Києві у його дружини у власності квартира площею майже в 150 кв м.

Ремонтом у київській квартирі ринковою вартістю кілька мільйонів гривень виправдовує отримання компенсації за житло і депутат «Народного фронту» Володимир Шкварилюк. Він із дружиною купив цю квартиру у липні 2016 року. Через рік родина Шкварилюків поповнила автопарк із двох Volvo і Toyota автомобілями BMW та Mercedes-Benz.

У депутата «Опоблок» Дмитра Колєснікова і його дружини – дві квартири в Києві. Їх загальна площа майже 250 кв м, але депутат отримує дотацію за проживання в столиці.

В одного із найбагатших депутатів Верховної Ради колишнього «регіонала», а нині члена партії «Відродження» Євгенія Гєллєра — цілий палац із власним парком у Козині. Гєллєр задекларував понад 200 мільйонів гривень заощаджень. Але його прізвище щомісяця у списках депутатів, які отримують компенсацію за оренду житла у Києві.

Подібним чином діє і власник столичної квартири Аркадій Корнацький із «БПП» (задекларував 57 млн грн.). Так робить Олександр Пресман, статки родини якого становлять майже 80 млн грн., без врахування низки елітних авто, вартість яких дорівнює квартирам в столиці. Також отримує компенсацію нардеп БПП Руслан Демчак, маєток якого під Києвом оформлений на родичів.

Нардеп Максим Поляков (Народний фронт), живе в оформленій на сестру пентхаусі на 227 кв м столичному житловому комплексі «Кристал Парк». Гроші на його купівлю вона отримала від помічниці самого Полякова.

Київські квартири записали на дружин та іншу рідню і  отримують компенсацію нардепи-мільйонери: Вадим Нестеренко (БПП), Антон Кіссе («Відродження»), Віталій Барвіненко («Відродження»), Станіслав Березкін («Воля народу»),  Ігор Бриченко («Народний Фронт»), Олександр Долженков («Опозиційний блок»), Юрій Одарченко («Батьківщина»), Іван Рибак («БПП»), Владислав Севрюков («БПП»), Олег Мусій (позафраційний депутат).

Депутатську нерухомість, зафіксовану в їхніх деклараціях, апарат Верховної Ради, який і нараховує компенсації, не шукає. Договорів оренди тієї нерухомості, що оплачується з бюджету, в апараті ВР теж не просять. Адже народні депутати не зобов’язані звітувати про витрату компенсаційних коштів.