Як демони підробили підпис головного архітектора Києва
05.11.2018   //  

Серед усіх абсурдних будівельних майданчиків Києва – один виділяється особливо. Це – «реконструкція духовного благодійного комплексу Помісної Церкви Християн Віри Євангельської «Християнська надія» на вул. Генерала Жмаченка, 20».

Реконструкцію духовного центру миряни побачили так: забудова 4 га «багатофункціональним комплексом» (читай – житловими будинками) висотою до 73,5 метрів і квартирами на кілька тисяч жителів.

Мешканці Північно-Броварського (колишнього Комсомольського) масиву, загартовані протестами проти інших забудов у цьому районі, уже були готові ламати новий паркан. Не вистачало їм тільки однієї дрібниці – офіційного документу від КМДА, який би і показав обсяги майбутньої корупції.

Документ цей називається – містобудівні умови та обмеження (МУО), видається Департаментом містобудування та архітектури.

І от сталося – МУО з’явились. Але з’явились разом із магією.

Потойбічні сили на службі у Зубика. Депутата і забудовника

Фіксація затверджених наказом Департаменту МУО № 1032 від 12.10.2018 сталась завдяки Системі обліку публічної інформації КМДА.  Це було трохи дивно, бо правильне місце для оприлюднення таких документів, згідно до законодавства – це Реєстр МУО. Однак сам документ був оформлений за всіма правилами (бажаючі ознайомитись – можуть це зробити отут).

Скачати файл надання МУО.

Оскільки ж «МУО на Жмаченка» були просто-таки просякнуті корупцією, громадська організація «Твердиня», яка активно бореться із незаконними забудовами, офіційно перепитала КМДА, чи справді містобудівні умови вже видані? Іншими словами питання стояло: «Чи можна вже валити паркан?».

І тут сталось диво – МУО щезли. А громадська організація отримала відповідь – «містобудівні умови не видавались». Лист підписала заступник директора Департаменту Валентина Антоненко (скачати файл).

Одразу по цьому веселощі продовжились. 2 листопада заднім числом в Систему обліку публічної інформації якісь демони внесли новий наказ. Із тим самим номером та датою. Але на цей раз це вже була відмова у видачі МУО у зв’язку з «відсутністю доступної інформації про основні параметри об’єкту будівництва у містобудівному розрахунку для прийняття рішення».

Як і попередній наказ, цей  теж був підписаний директором Департаменту головним архітектором Києва паном Свистуновим, а сама відмова – Валентиною Антоненко.

Скачатий файл відмова

Треба зазначити, що у відмові Департамент нарешті засвітив реального забудовника, який планує «реконструювати» духовний центр у багатоповерхівки – це ТОВ «Реддітум-Інвест», що входить до групи ІнтергалБуд, пов’язаній із народним депутатом Володимиром Зубиком.

Тим, кого магічна версія не влаштовує, запропонуємо більш приземлену гіпотезу:

1) Департамент незаконно видав МУО на об’єкт, що порушує вимоги Генплану.

2) Коли виникли незаплановані проблеми, Департамент знищив надані МУО та підробив наказ про відмову у їх видачі.

3) Чиновники КМДА допомогли посадовцям свого Департаменту приховати злочин –  видалили із системи документообігу незаконно видані МУО, а потім внесли заднім числом підроблений наказ про відмову.

ДАБІ на сторожі закону. Як Феміда – із зав’язаними очима

Така оборудка з МУО була би неможливою, якби не очевидна бездіяльність Державної архітектурно-будівельної інспекції. Адже МУО мають потрапляти не в систему документообігу КМДА, а у спеціальний реєстр відповідно до вимог ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності».

Порядок ведення реєстру МУО затверджений наказом Мінрегіону від 31.05.2017 № 135. Відповідно до нього інформацію вносять до Реєстру не пізніше п’яти робочих днів з дати видання наказу про затвердження МУО, ця інформація включає електронну скан-копію примірника МУО, яка є документом безстрокового зберігання.

У Києві створено окремий територіальний підрозділ ДАБІ, у складі якого функціонує відділ нагляду за діяльністю  Департаменту містобудування та архітектури КМДА.

Саме співробітники цього відділу у ДАБІ (а там працює окрім начальника ще щонайменше 3 головних інспектори ахрбуднагляду) зобов’язані постійно контролювати діяльність Департаменту містобудування КМДА, проводячи в тому числі документальні та камеральні перевірки дотримання порядку ведення Реєстру МУО.

У Реєстрі МУО зараз внесені документи, що надавалися до 27 вересня – затримка внесення понад місяць при встановленій вимозі не пізніше п’яти робочих днів, а іноді затримки сягають і кількох місяців. Але службовці ДАБІ цього «не помічають», хоча їм достатньо лише зайти в он-лайн у Реєстр та подивитися, як він заповнюється.

Якби ДАБІ виконували свої обов’язки, то підробити наказ, знищити видані МУО та приховати злочин було би набагато складніше. Але радше тут діє принцип «свій до свого по своє». Відповідальна за видачу МУО та ведення реєстру Валентина Антоненко прийшла працювати у КМДА з посади саме начальника інспекційного відділу ДАБІ.

Ось так і живемо: Департамент незаконно надає МУО, а при потребі їх знищує і підробляє інші накази, КМДА допомагає своєму Департаменту ховати злочини, а ДАБІ наглядає, щоб ця система на місцевому рівні могла функціонувати без зайвих проблем для вигодонабувачів.

Чим все закінчиться? Усе – як завжди

А що ж забудовник, який тепер не має ключового документу для початку реалізації своїх намірів? За нього не турбуйтесь – не вдалося без скандалу зробити швидко, то тепер він піде довгим шляхом. Звернеться до суду, який завдяки запрограмованому зливу представників Департаменту, зобов’яже ці МУО надати. А буде рішення суду – будуть і потрібні МУО. Із порушенням Генплану, але вже без жодної відповідальності для відповідальних посадовців.

 

Блог від: Георгій Могильний