Улюбленець Ставицького затягує закупівлю юридичних послуг для тяжб «Укренерго» з Росією за кримські активи (додано)
02.11.2018   //  

Адміністративна колегія АМКУ з розгляду тендерних скарг перенесла на 5 листопада засідання за скаргою ТОВ «Укрватт» до НАК «Укренерго» через відсутність скаржника.

На засіданні 5 листопада тендерна колегія АМКУ відмовила у задоволенні скарги «Укрватт». Скаржник на розгляд не з’явився, повідомила державна уповноважена Світлана Панаіотіді.

Йдеться про оскарження умов тендерної документації на закупівлі послуг з юридичного представництва НАК «Укренерго» у справі проти Уряду Російської Федерації про відшкодування інвестиційних втрат через експропріацію активів ДП «НЕК “Укренерго”» на тимчасово окупованій території АР Крим. Очікувана вартість послуг – 84 млн грн.

У скарзі до процедури закупівлі ТОВ «Укрватт» відмітило дві вимоги замовника, як дискримінаційні. Перша, що учасник повинен мати досвід надання послуг не менше 25 років. Друга – стосовно наявності досвіду надання аналогічних послуг з представництва юридичних осіб у спорах проти Російської Федерації.

Скаргу за першим пунктом Колегія не прийняла до розгляду, адже скаржник протермінував її подання. 2 листопада регулятор повинен був розглянути лише другу частину скарги.

Розгляд відбувся, але скаржник на нього не прийшов.

Уповноважена особа «Укренерго» Олег Чечельницький із вимогами «Укрватту» стосовно внесення змін до тендерної документації не погодився. Повідомив, що початково у якості аналогічного досвіду замовник мав намір визнавати практику учасників у ще вужчому форматі – по предмету експропріації активів на тимчасово окупованій території АР Крим. Однак, врешті було вирішено розглядати учасників, які володіють успішним досвідом з надання послуг представництва у спорах проти Росії.

У своїй скарзі «Укрватт» жалілось, що «наша компанія, маючи відповідний світовий досвід в наданні відповідних юридичних послуг не зможе взяти участі в зазначеній закупівлі».

За даними ЄДР, у списку КВЕДів «Укрватту» немає жодного, пов’язаного із юридичною діяльністю. Основною діяльністю фірми є будівництво житлових і нежитлових будівель.

Зареєстроване «Укрватт» у квітні цього року на ТОВ «Укратоменерго», яке стало відомим у часи, коли Міненергетики очолював Едуард Ставицький. У 2012-2013 роках ця компанія отримала від «Чорноморнафтогазу» замовлень на  70,22 млн грн. Також «Уктратоменерго» вже після окупації Криму судилося з «Чорноморнафтогазом» за повернення своїх кораблів і вертольотів. Окрім цього «Укртатоменерго» отримувало підряди в системі «Енергоатому».

Бенефіціарами «Укрватту» є Сергій Семко та Лариса Токар. Син останньої, Валерій Токар, є керівником згадуваного «Укратоменерго». Досліджуючи активи Едуарда Ставицького у 2014 року, журналісти називали Валерія Токаря «новим Курченком» через успіхи «Укратоменерго» на закупівлях відомства Ставицького.