Доброскок з Тендерної палати причетний до нової заточки, завдяки якій розпиляли 74 мільйони на коштовну дорогу (додано)
31.10.2018   //  

(додано повідомлення про кінець заточки)

Управління розвитку та утримання мережі автомобільних доріг області Луганської ОДА 8 жовтня за результатами тендеру замовило ТОВ «Укренергогрупп» поточний середній ремонт автодороги місцевого значення О130508 Нова Астрахань – Боровеньки за 74,29 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч дорогу відремонтують на ділянці км 0+000 – км 10+200 довжиною 10,2 км.

За підсумковою відомістю ресурсів без доставки і ПДВ, найбільша сума у 52,93 млн грн. піде на асфальтобетон щільний дрібнозернистий типу Б марки 2 по 3 032 грн./т. Це значно дорожче від цін на інших тендерах. Так, у квітні на тендері Кам’янської міськради такий самий асфальтобетон коштував майже вдвічі дешевше – 1 750 грн./т.

Гарантійний строк на дорожній одяг становить десять років. Ціна угоди лише на 0,008% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 74,30 млн грн.

Чотири фірми взагалі не допустили до аукціону.

ТОВ «Торговий дім Гудел» не сплатило тендерне забезпечення, а ПП «АБЗ» не принесло копії ліцензії банку та свідоцтва про кредитний рейтинг банку не менше ua A+.

Дві інші компанії не допустили до торгів через рідкісні претензії до банківської гарантії.

ТОВ «Славдорстрой» і ТОВ «Данко» не надали висновок щодо відповідності банківської гарантії вимогам Уніфікованих правил для Гарантій за вимогою (URDG 758) у редакції 2010 року (публікація ICC № 758). Замовник вимагав, аби учасники торгів отримали цей документ в Українському національному комітеті Міжнародної Торгової Палати (ICC Ukraine), яку заснували Союзи юристів та хіміків України, Асоціація «Укрзовніштранс», Українська ліга підприємців агропромислового комплексу, ПрАТ «АСК «ІНГО Україна» Олександра Ярославського та ПВНЗ «Європейський університет» Івана, Зої та Олени Тимошенків.

Комісію ICC Ukraine з питань прозорості державних закупівель з 2017 року очолює колишній член наглядової ради Тендерної палати Володимир Доброскок. Він входить у правління ПАТ «Екоклін», яке на нинішніх торгах домоглося від замовника дозволу надавати тендерне забезпечення у формі гарантії не лише від банку, а й від страхової чи фінансової установи.

Зрештою переможець «Укренергогрупп» приніс гарантію від ТОВ «Фінансова компанія «Тендерфінсервіс», директором якої є сам Доброскок, а засновником – ТОВ «Про закупівлі».

Електронний майданчик «Про закупівлі» донедавна був підключений до системи «Прозорро», але влітку Мінекономрозвитку відключило його за несплату коштів. Після цього «Про закупівлі» стали одним із чотирьох майданчиків, які беруть комісійні від нотаріусів і оцінщиків за доступ до Єдиної базі звітів оцінок ФДМУ. При цьому у Фонді держмайна питання майданчиків курує замголови Фонду Євген Асташев. Він у 2010 році був радником президента Асоціації підприємців та промисловців-постачальників товарів, робіт та послуг для державних потреб, яку заснував та очолює Володимир Доброскок.

У вересні Банківська комісія ICC Ukraine опублікувала свою офіційну позицію щодо вимагання замовниками висновку ICC Ukraine під час проведення публічних закупівель:

«будь-які вимоги щодо надання висновку щодо відповідності такої гарантії URDG № 758 є нелогічними, необґрунтованими та навмисно ускладнюють процедуру закупівлі».

Однак згодом ту публікацію із засудженням цієї практики видалили із сайту ICC Ukraine і зараз вона доступна через кеш гугля.

У жовтні АМКУ провів нараду щодо вимагання такого висновку за участі ICC Ukraine, НБУ, Мінекономрозвитку та Асоціації «Незалежна асоціація банків України». Вони домовились про «подальше двостороннє опрацювання порушеного питання» з Мінекономрозвитку.

Єдиним допущеним конкурентом на луганському тендері було ТОВ «Холдингова компанія «Будівельник» з українського Лисичанська, яким володіють Віталій Гладун з окупованого Первомайська і Владислав Сапожніков з окупованого Луганська, а керує Ілля Марченко з українського Сєвєродонецька. Під час аукціону ніхто не знижував ціну. Суперник пропонував трохи нижчу ціну, але не завантажив у строк документи переможця, тож його відхилили.

Засновником «Укренергогрупп» із українського Сєвєродонецька є Артур Арамі Адамян, керує ним Валерій Грошков. Раніше партнерами були Оксана Рєпіна та Любов Юр’єва.

Грошков також володіє ПП «Стройпромсервіс», а Артур Адамян – ПП «Рименд» сам та ТОВ «Армхімпром» і ТОВ «НВП «Сєвєродонецький завод опорів» із Грігором Адамяном.

У 2016 році ЗМІ писали, що військова прокуратура затримувала Артура Адамяна разом із тодішнім в. о. директора ДП «Південьвійськбуд» Михайлом Клименком за підозрою в хабарі за передачу «Армхімпрому» трансформаторної підстанції «Південьвійськбуду».

У 2015 році Артур Адамян висувався в Одеську міськраду від Радикальної партії Олега Ляшка, а Грігор Адамян – у Сєвєродонецьку міськраду від партії «Наш край».

Загалом із вересня 2016 року переможець отримав підрядів на 93,36 млн грн.

Додано:

Як повідомив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов, правління ICC Ukraine 1 листопада скасувало свою постанову від 30 березня про видачу очолюваною Доброскоком Комісією з питань прозорості державних закупівель ICC Ukraine висновків про відповідність гарантій Уніфікованим правилам. Причинами стали позиція Банківської комісії ICC Ukraine (не та, яку очолює Доброскок) та застереження фахівців Мінекономрозвитку та АМКУ. Всі невикористані бланки висновків передадуть у Секретаріат ICC Ukraine.

Анна Сорока, «Наші гроші»