Під час обшуку в екс-заміністра юстиції Мороза знайшли печатки державних нотаріуса і контори
29.10.2018   //  

Павло Мороз (праворуч) з міністром юстиції Павлом Петренком

Київську квартиру екс-заступника міністра юстиції Павла Мороза обшукали у справі по хабарях Мін’юсту. Про це «Нашим грошам» стало відомо від джерела у Міністерстві юстиції.

Як свідчить ухвала Київського апеляційного суду від 17 жовтня 2018 року, обшук провели 4 липня 2018 року. Під час обшуку вилучили гербову печатку №8 Другої Київської державної нотаріальної контори та штамп державного нотаріуса цієї ж контори. По правилах, ці печатки мають бути в єдиному примірнику і зберігатися у сейфах установи, якій вони належать. У Другій Київській державній нотаріальній конторі в коментарі «Нашим грошам» повідомили, що їхня печатка №8 на місці.

Також правоохоронці вилучили в екс-замміністра печатки готелю «Дружба», фірми «Grotkal Holdings Limited» (кіпрська компанія, власниками якої є дві інші кіпрські фірми – «Elpico Nominees limited» та «Elpico Trustees Limited») та печатку/штамп прямокутної форми з написами грецькою мовою.

Також у квартирі Мороза вилучили аркуші формату А4 з відтисками низки українських компаній, деякі з печатками і записами, схожими на підпис. Багато з цих компаній уже неіснуючі або перейменовані. Це «УСК Гарант авто», ВКПП «Успіх», «ТОВ «Гарант Авто Сервіс», «ТОВ «Ніто ЛТД», «ТОВ Діл Інтернешнл», «ТОВ «Сканія Кредіт України», «ВКПП «Володар-2», «ТОВ «Мерлоні Термосанітарі Укр ЛЛс», «ТОВ «Альтком Консалтінг», «ВКФ «Альбадент Лтд», «Українсько кіпрське ТОВ «Промітеас стоунз». Також вилучили картку ідентифікації клієнта Moroz Pavlo № 0113421, банківський ключ у вигляді флеш-накопичувача та 25 набоїв.

Все вилучене майно арештоване рішенням суду в рамках кримінального провадження 42017000000003113, яке веде Управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України.

Нагадаємо, в рамках цього ж кримінального провадження було взято на хабарі 200 тис. грн працівниць Мін’юсту Алісу Оскірко та Тетяну Даценко. За версією слідства, вони вимагали хабаря за нескасування акредитації комунального підприємства «Реєстраційно-інвентаризаційна служба». Пізніше стало відомо, що сума 200 тис. грн – це 50% прибутку КП, які працівниці Мін’юсту вимагали щомісяця. Одним із епізодів цього провадження є схема відкатів, даних комунальними реєстраторами  мін’юсту з хабарів за «чорні» зміни в реєстрі.

Аліса Оскірко до того, як її взяли на хабарі, була заступником голови антирейдерської комісії Мін’юсту (повна назва – Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації). Очолює комісію Віталій Гайдук – директор Департаменту держреєстрації та нотаріату. Цей департамент підпорядкований державному секретарю міністерства, яким зараз є Ганна Буянджи. У 2009-2013 роках вона працювала начальником відділу корпоративного управління ЗАТ «Адвокатська компанія МЛГруп», співзасновником якої раніше був міністр юстиції Павло Петренко. Координує роботу департаменту перший замміністра юстиції Олена Сукманова. До призначення у міністерство вона працювала в юрфірмі «Integritis», старшим партнером якої є Руслан Бернацький – чоловік Наталії Бернацької, яка донедавна була першим заступником міністра юстиції, а зараз перейшла до ЦВК.