Менеджер Журила за 43 мільйони продав «СхідГЗК» кращу сірку в півтора раза дорожче від гіршої навесні
29.10.2018   //  

ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» 23 жовтня за результатами тендеру замовило ТОВ «Торговий дім «Еко-Сервіс» сірки на 43,17 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч на умовах DDP поставлять 7 700 т технічної гранульованої сірки ґатунку не нижче 9998 (не менше 99,98% основної речовини) по 5 607 грн., або $200 за тонну.

Переможець подав паспорт від виробників ТОВ «Лукойл-Волгограднефтепереработка» і ТОВ «Каспійгаз» (Росія) та ТОО «Тенгизшевройл» і ТОО «Казахойл Актобе» (Казахстан).

У червні ПАТ «Сумихімпром» замовило сірку ґатунків 9990, 9995 або 9998 по 3 600 грн., або $138 за тонну, тобто вона могла бути як гіршою, так і аналогічною до нині купленої СхідГЗК сірки. У серпні ціну більшості партії підняли до 3 950 грн., або $142 за тонну.

Сам СхідГЗК у травні придбав у того ж «Еко-Сервісу» грудкову сірку ґатунку не нижче 9995 (тобто ґатунку 9990 або 9995, а отже, гіршу) по 3 895 грн., або $123 за тонну.

Ціна угоди на 0,7% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 43,50 млн грн.

Жовтоводський «Еко-Сервіс» належить Ігорю Ведуті – співзасновнику благодійного фонду ім. Віктора Замули «Наше місто» разом із Русланом Журилом, нині відстороненим очільником ОГХК, а до того замдиректора ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» Сергія Дробота. Дробот зараз очолює державний концерн «Ядерне паливо», куди входить і СхідГЗК.

Свого часу серед засновників фірми було ТОВ «Енерджі трейд груп», через ланцюжок пов’язане із самим Журилом.

Нагадаємо, Журило знаходиться під слідством. НАБУ підозрює його у нанесенні збитків держпідприємству на 300 млн грн. на експортних схемах. Журило знаходиться на свободі, бо за нього вніс заставу 12 млн грн. нардеп від «Народного фронту» Микола Княжицький.

Із 2008 року «Еко-Сервіс» виграв тендерів на 2,18 млрд грн., майже всі – у СхідГЗК.

Єдиним конкурентом було ТОВ фірма «Торгсервіс», причому ніхто не знижував ціну на аукціоні. Харківська фірма зі статутним капіталом 11 800 грн. належить Борису Гриньку і Сергію Євсєєву. Останній раніше був кінцевим бенефіціаром ТОВ «Енерго-промислова «Югенергопромтранс» разом із Володимиром Куковальським і Жанною Григоренко.

Зараз номінальним засновником «Югенергопромтрансу» є кіпрська компанія «БПК Біомасс Пауер Корпорейшн Лімітед», а бенефіціаром через неї – Куковальський.

Жанна Григоренко була прописана за однією адресою з Русланом Журилом.

Вона володіє ТОВ «Профімед Сервіс» разом із Сергієм і Тетяною Сірими, ТОВ «Техномашінвест» одноосібно і ТОВ «Темп» із Анатолієм Лісковським.

Фірма «Темп», співвласником якої раніше був сам Журило, з 2011 року є фактичним монополістом тендерів СхідГЗК на перевезення вантажів.