«Інтеррибфлотівці» виявились єдиними в світі, хто зможе за 13 мільйонів відвезти вчених в Антарктиду і пошукати кріля
22.10.2018   //  

ДУ Національний антарктичний науковий центр Національної академії наук України 16 жовтня уклала угоду з ТОВ «Інтерпромфлот» про комплексну послугу з матеріально-технічного забезпечення Українських антарктичних експедицій на 12,80 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Договір передбачає закупівлю обладнання для модернізації станції Академік Вернадський (о. Галіндез) на 7,41 млн грн. і матеріально-технічних засобів для учасників сезонної експедиції ХХІІІ антарктичної експедиції на 569 тис грн., а також доставку антарктичних експедицій із забезпеченнями учасників сезонної експедиції на час проведення експедиції необхідним стаціонарним науковим обладнанням для проведення океанографічних та біоресурсних досліджень на виконання Державної цільової науково-технічної програми проведення досліджень в Антарктиці на 2011-2020 роки за 4,83 млн грн.

Найдорожчою з обладнання є метеостанція Vaisala (Фінляндія) за 1,31 млн грн. Друге і третє місця за ціною зайняли актинометричний комплекс Kipp&Zonen (Нідерланди) за 928 тис грн. і морозильна камера Snijders HF570-86E ULT freezer (Нідерланди) за 310 тис грн.

Буферний розчин HI7004L pH-буфер 4.01 500 мл коштує 631 грн./шт. В інтернет-магазинах його можна знайти за співставною ціною в 619 грн./шт.

Закупівлю провели за переговорною процедурою через відсутність конкуренції.

Згідно обґрунтування, компанія листом від 23 липня повідомила замовнику, що на 15 листопада заплановано вихід риболовецького крилевого траулера РКТ-С «Море содружества» за маршрутом із порту Кейптаун (ПАР) – о. Кінг-Джордж, протока Брансфілд, море Скоша, Атлантичний сектор Південного океану (район дії Договору про Антарктику) для гідроакустичного моніторингу популяції арктичного крилю. Судно оснащене спеціальним стаціонарним обладнанням для наукових досліджень, зокрема:

  • акустичним сонаром Furuno FSV85 Full Cirkle Sonar (360 degrees) для прямого вимірювання щільності популяції антарктичного криля;
  • системою лебідок і кран-балок, які дозволяють використання планктонних сіток, зонд-барометрів та будь-яких інших вимірювальних приладів з борту судна;
  • системою промислових тралів, які дозволяють отримати вибірку особин антарктичного криля для подальших досліджень.

Також фірма зараз обладнує судно стаціонарною автоматизованою системою датчиків стану морської екосистеми, інтегрованою в апаратно-програмний комплекс «Ferry Box».

Інші судна не мають технічної можливості рухатися за цим маршрутом із комплексом необхідного стаціонарного обладнання, одночасно забезпечуючи умови для вимірювань і надання послуги з доставки учасників експедиції до району проведення досліджень.

Як повідомив «Дзеркалу тижня» директор НАНЦ Євген Дикий, вперше з 2001 року буде виконана акустична зйомка скупчень крилю там, де його найбільше виловлюють.

Раніше севастопольський, а тепер миколаївський «Інтерпромфлот» записано на киянина Олексія Трегубова, директором є Сергій Харенко.

Трегубов володіє АРК «Придунайська нива» з Володимиром Лєсним, Андрієм Земляним, Юрієм і Анатолієм Чередниченками. Донедавна співзасновником також був Григорій Луцай – співвласник корпорації «Інтеррибфлот» (ТМ «Аквамарин»), якій належить український риболовецько-крилевий траулер «Море Співдружності».

Раніше «Інтерпромфлотом» керував Сергій Смагін. Торік від фірми на переговорах з НАНЦ був присутній радник голови ради директорів ТОВ «Інтеррибфлот» Андрій Чуклін, відомий як начальник Управління організації рибальства, аквакультури та наукового забезпечення галузі Держрибагентства. Засновниками були миколаївське ТОВ «Союз-Капітал» і кіпрська «Сендвол Холдінгс Лімітед» – центральна фірма «Інтеррибфлоту».

Крім того, у російському реєстрі одразу після анексії Криму була зареєстрована севастопольська фірма «Інтерпромфлот» Володимира Нігара, екс-керівника корпорації.

У березні «Національний антарктичний науковий центр» замовив «Інтерпромфлоту» послуги з підготовки та проведення XXIІІ Антарктичної експедиції за 31,50 млн грн.