Чиновника Дніпра підозрюють у наданні 21 мільйона за неіснуючий ремонт фасадів будинків
10.10.2018   //  

Прокуратура Дніпропетровщини підозрює екс-директора Департаменту стратегічного розвитку та інвестицій Дніпровської міськради Сергія Рєзніка у наданні більше 21 млн грн. ТОВ «Равєлін» за неіснуючий ремонт фасадів житлових будинків у місті . Про це написала Ольга Юдіна у «БюроUA».

Прокуратура повідомила, що чиновник затвердив і видав для оплати Державній казначейській службі завідомо неправдиві офіційні документи про нібито виконання робіт, достовірно знаючи, що насправді вони не виконувалися.

Два місяці тому прокуратура направила до суду обвинувальний акт щодо директора «Равєлін» Ігоря Стрижака. Йому інкримінують вчинення тих самих злочинів, що і Рєзніку. Вартість підряду по ремонту фасадів, укладеного між Департаментом та фірмою у 2017 р., склала 49,2 млн грн.

У 2017 -2018 рр. «Равєлін» ремонтував фасади 10 будинків на Яворницького, Вокзальній і Харківській.

Раніше видання писало про те, що реконструкція фасадів перетворилася в псевдоремонт. Зокрема, у журналістському розслідуванні йшлося, що на кожному з ремонтованих фасадів одночасно працювали бригади чисельністю не більше десяти осіб. Згідно ж з кошторисом, тільки на Яворницького, 83 повинні були працювати 46 осіб.

У цьому ж будинку планувався ремонт поверхні цегляних стін площею 1124  кв м. Такий ремонт, але на інших площах, повинен бути проведений на всіх десяти фасадах. У кошторисі міститься багато супутніх ремонту цегляної кладки робіт. Починаючи з відбивання штукатурки і її вивезенням, закінчуючи зміцненням кладки і її обробкою спецрозчинами. Саме ці роботи і повинні були відрізняти заявлену в мерії реконструкцію фасадів від звичайного «примарафєчіванія». Але, як встановило БюроUA, ні за однією з адрес штукатурку не оббивали. Нові матеріали укладали поверх старої штукатурки. Працівники лише зчищали старий шар облупленої фарби. Отже, ні про які ремонті кладки мова не йшла. Йшлося тільки про фарбування.

Крім того, за проектом і кошторисом вежу зі шпилем на розі 83-го будинку планувалося «посилити». Цегляні стіни повинні були бути укріплені металевими тяжами з наступним бетонуванням. За фактом ці роботи виконувати не стали. Також на цьому будинку планувалася фактична заміна балконів – «заміна балконних плит», «облаштування металевих стовпчиків на кутах балконів» та інші відповідні роботи. У підсумковому акті вже не йшлося про заміну балконних плит. Вказувалося лише про ремонт металевого балконного огородження.

Видання також встановило завищення цін на матеріали, вироби і конструкції.

Наразі засновником та керівником «Равєлін» вказано Стрижака. Раніше офіційний дохід Стрижак отримував на посаді електромонтера КУ «Культурно-спортивний центр «Шинник» Дніпровського міськради. До квітня 2017 року ТОВ «Равєлін» належало Павлу Краснобріжому.

Куратором Департаменту стратегічного розвитку та інвестицій від імені мера Дніпра Бориса Філатова є його радник, депутат Дніпровського міськради від БПП Максим Кучугура. Кучугура пов’язаний з ТОВ «Реалф Інвест», ТОВ «Сейлз Партс», ТОВ «Мегаполіс-М», які співпрацювали з «Равєліном», і яких підозрюють у причетності до привласнення бюджетних коштів.

Сергія Рєзніка було звільнено з посади директора Департаменту у червні 2018 р.

За даними видання, згаданий Краснобріжий добре знайомий і Рєзніку, і Кучугурі.