Викинули «микитасів», які хотіли звести у зоні відчуження міст у півтора раза дешевше від планів замовника
09.10.2018   //  

Адмінколегія АМКУ прийняла до розгляду скаргу ТОВ «Будівельна компанія «Адамант» на торгах Державного спеціалізованого підприємства з Управління капітальним будівництвом зони відчуження (ДСП «УКБЗВ») щодо будівництва мосту через річку Уж очікуваною вартістю 70,01 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Під час активних торгів п’ять учасників запропонували такі ціни:

  • «БК «Адамант» – 46,00 млн грн.
  • ТОВ «МСУ-2» – 57,90 млн грн.
  • ТОВ «Мостобудівельний загін № 112» – 57,90 млн грн.
  • ТОВ «Спеценергомонтаж Київ» – 69,84 млн грн.
  • корпорація «Укртрансбуд» – 70,01 млн грн.

Перші три фірми з нижчими цінами замовник із різних причин відхилив і 26 вересня повідомив про намір укласти договір з четвертою фірмою «Спеценергомонтаж Київ».

Однак найдешевший «Адамант» оскаржив своє відхилення в АМКУ. Замовник вважав, що компанія подала всі документи тендерної пропозиції з факсимільним підписом замість власноручного підпису керівника і договір субпідряду від 3 липня 2017 року з ТОВ «Еко-Буд-Трейд» на виконання окремих видів та комплексів робіт, який не може вважатися аналогічним, бо його предмет є лише частиною робіт із реконструкції.

У скарзі директор «Адаманту» Роман Топазли заявив, що власноруч підписував усі документи, а замовник не мав ніяких юридичних чи технічних можливостей визначати, ким і яким чином була підписана тендерна пропозиція, і робити з цього висновки.

Також, на думку скаржника, наданий ним договір з «Еко-Буд-Трейдом» був аналогічним, бо стосувався будівництва Подільського мостового переходу через річку Дніпро в Києві. Вартість виконаних за цим договором робіт була більша від 10% очікуваної вартості закупівлі, що підтверджено довідками №КБ-3, а підтверджувати повне виконання договору не вимагалося.

Адмінколегія АМКУ прийняла скаргу до розгляду, засідання відбудеться 25 жовтня.

«Мостобудівельний загін № 112», відхилений за податковий борг станом на дату розгляду пропозиції 25 вересня, також поскаржився в АМКУ, розгляд призначено на 17 жовтня.

Мукачівський «Адамант» входить у державну корпорацію «Укрбуд», діяльність якої контролює нардеп Максим Микитась і Юрій Пелих. Засновниками є фірми «Добробуд», «Укртрансбуд», «Шляхо-будівельне управління №14» і «ЮТЕМ-інжиніринг», а кінцевими бенефіціарами – Олег Березовський, Костянтин Будьонний та Андрій Стальний.

Нині столичною «Спеценергомонтаж Київ» володіє та керує Ольга Ковтун із села Кунашівка на Чернігівщині. За даними системи «YouControl», торік засновницею була громадянка Росії Ніна Меркулова з Києва, а позаторік – киянин Олександр Антонюк, який зараз володіє ТОВ «Профіцентр Плюс» з Олександром Мацьком і Валерієм Ахрамєєвим.

Техніку та обладнання фірма орендує у ПП «Спецвисотбуд 2006», ТОВ «Пром Атлон» і ТОВ «РенталПавер». Досвід вона підтвердила договором субпідряду від 28 вересня 2015 року з ТОВ «Орніон» про реконструкцію заплавного мосту №2 у місті Сєвєродонецьк.

Загалом із 2015 року «Спеценергомонтаж Київ» отримав підрядів на 111,10 млн грн.

ДСП «УКБЗВ» керує Олексій Сніховський. Головою тендерного комітету є начальник ВПЗКБ Ігор Юрійович Сириця із Нікополя Дніпропетровської області, який торік подавав декларацію кандидата на посаду заступника юридичного відділу ДСП «УКБЗВ». Особа з такими ПІБ у 2017 році очолювала річні загальні збори ПАТ «Інтерпайп Дніпровтормет».