«Микитасі» програли апеляцію за нововиявленими обставинами по будівництву ЖК «Покрова»
05.10.2018   //  

Будівництво ЖК «Покрова» станом на початок жовтня 2018 року

Київський апеляційний адмінсуд відмовив у задоволенні заяви Центрального територіального управління капітального будівництва («ЦТУКБ») Міноборони про перегляд постанови цього ж суду від 04 квітня 2017 року за нововиявленими обставинами щодо визнання законним анулювання Дозволу на початок будівництва ЖК «Покрова» у центі Києва. Про це йдеться в ухвалі суду від 17 вересня.

У 2015 р. «ЦТУКБ» уклав з ТОВ «Будінпроект» договір про будівництво житлокомплексу на ділянці площею 0,96 га на вул. Січових Стрільців (Артема), 59.  у Шевченківському районі Києва. Угода передбачала зведення трьохсекційного будинку висотою від 15 до 26 поверхів.

У 2016 р. «ЦТУКБ» та генпідрядник ТОВ «Північно-Український Будівельний Альянс» отримали Дозвіл на початок виконання будівельних робіт і почали зводити ЖК «Покрова». Держархбудінспекція (ДАБІ) України перевірила будівництво і у січні 2017 р. анулювала Дозвіл через порушення, головним з яких було використання замовником недійсних містобудівних умов та обмежень (МУО) забудови ділянки.

«ЦТУКБ» разом з генпідрядником, а також девелепером та проектувальником ТОВ «Укрбуд Девелопмент» звернулися до суду, щоб зупинити анулювання Дозволу і продовжити будівництво. У січні 2017 р. Окружний адмінсуд Києва став на бік держорганізації Міноборони.

4 квітня 2017 р. Київський апеляційний адмінсуд визнав анулювання Дозволу законним і звернув увагу, що «Укрбуд Девелопмент» розробив проектну документацію, коли МУО втратили чинність. «ЦТУКБ» отримало МУО у 2011 році до набрання чинності закону про регулювання містобудівної діяльності, який був прийнятий у тому ж році. Згідно з ним МУО були дійсними лише протягом двох років, до березня 2013. «Укрбуд Девелопмент» розробив проектну документацію у 2016 році, тобто після трьох років, як містобудівні умови та обмеження були недійсними. Суд також встановив, що Мінкультури не надавало погоджень та дозволів на будівництво житлового комплексу. Тому апеляція скасувала рішення Окружного адмінсуду Києва.

Позивачі пішли в касацію, втім Верховний суд закрив касаційне провадження, оскілки «ЦТУКБ» подав заяву про відмову від касаційної скарги. З’ясувалося, що до Київського апеляційного адмінсуду від «ЦТУКБ» надійшла заява про перегляд за нововиявленими обставинами постанови Київського апеляційного адмінсуду від 4 квітня 2017 року.

Щодо нововиявлених обставин, то заявник зазначив, що в листі Інституту Генплану м. Києва від 25.01.2018 р. йдеться, що згідно з Генпланом Києва до 2020 року запланована під забудову ділянка на Артема, 59.  віднесена до території багатоквартирної житлової забудови, а в період з дати видачі МУО 17.01.2011 Київрада не вносила будь-які зміни стосовно цієї землі. «ЦТУКБ» також вказав, що наразі відсутні затверджений детальний план території та план зонування території (зонінг), до меж яких входить ділянка, надана Міністерству оборони Київрадою у 2004 році. Отже, отримані у 2011 році МУО відповідають вимогам чинного Генплану Києва.

Крім того, «ЦТУКБ» зазначив, що під час розгляду справи йому не були та не могли бути відомі ті обставини, що в період з дати отримання ним МУО від 17.01.2011 р., Київрада не вносила будь-які зміни до Генплану Києва до 2020 стосовно ділянки, яка планувалася під забудову. Тому висновок суду, що МУО втратили чинність, є передчасним.

Водночас, колегія суддів дійшла висновку, що нібито новим доводам «ЦТУКБ» апеляція вже надала оцінку у квітні 2017 року, і вони не є нововиявленими обставинами. У заяві про перегляд судового рішення структура Міноборони фактично надає переоцінку дослідженим обставинам справи. Тому колегія суддів вирішила, що заявник не довів існування нововиявлених обставин, які могли б стати підставою для скасування попередньої постанови Київського апеляційного адміністративного суду і відмовила у задоволенні заяви.

Як повідомляли «Наші гроші», у лютому 2017 року Міністерство культури прийняло припис, яким вимагало зупинити проведення земляних та будівельних робіт на вул. Січових Стрільців, 59. Мінкульт дійшов висновку, що роботи виконуються в межах Центрального історичного ареалу Києва та в зоні регулювання забудови ІІІ категорії з порушенням законодавства про охорону культурної спадщини, без відповідних погоджень та дозволів міністерства. ЦТУКБ намагалося скасувати цей припис через суд, однак суд відмовив.

ЖК «Покрова» будується під егідою держкорпорації «Укрбуд». Президентом «Укрбуду» був Максим Микитась до моменту обрання його народним депутатом у 2016 році. Зараз керівником держкорпорації є помічник Микитася Олександр Лятамбор.

«Укрбуд Девелопмент» є основним власником нерухомості під егідою «Укрбуду». Микитась в декларації вказував, що є бенефіціаром «Укрбуд Девелопмент».

Власником ТОВ «Північно-український будівельний альянс» є Андрій Якусевич, який донедавна був ще одним помічником Микитася.

Протягом останніх років корпорація «Укрбуд» Максима Микитася стала одним з найбільших забудовників Києва. В «Укрбуду» є більше десятка спільних проектів з будівництва житла на землях Міноборони та МВС.