Касація повернула справу по землі для ГЕС, надану сільрадою частково в іншій області
03.10.2018   //  

26 вересня Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного госпсуду скасував рішення Львівського апеляційного госпсуду, який визнав недійсними договори оренди та суборенди ділянки, відведеної вздовж річки Білий Черемош у Івано-Франківській області, яку отримали ФОП Валерій Миронюк та ТОВ «Гідропауер» для спорудження малої ГЕС. Суд скерував справу на новий розгляд. Про це повідомляється на сайті міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ).

16.08.2010 на підставі рішень Голошинської сільської ради Верховинського району Івано-Франківської області між ФОП Миронюком та сільрадою було укладено договір оренди ділянки площею 1,29 га для будівництва та обслуговування малої гідроелектростанції. Земля знаходиться в с. Голошина прис. Тарночки вздовж річки Білий Черемош.

15.10.2010 ФОП Миронюк та «Гідропауер» на підставі рішення сільради уклали договір суборенди про передачу частини ділянки площею 0,63 га для будівництва та обслуговування малої ГЕС.

В той же час, як встановило слідство по кримінальному провадженню № 12014090130000102 (згідно з яким Голошенського сільського голову підозрювали у службовому підробленні), на сесіях Голошинської сільради рішення щодо виділення земельної ділянки ФОП Миронюк від 18.07.2010, яке було основою для укладення договорів оренди, не приймались.

Згідно акту перевірки дотримання вимог земельного законодавства Державної інспекції сільського господарства в Івано-Франківській області від 01.07.2014 року, ділянка площею 1,29 га передана сільрадою в оренду ФОП Миронюк з порушеннями статей 12122 Земельного кодексу України.

Суд встановив, що ділянка площею 0,63 га, яка перебуває в суборенді «Гідропауер», частково розташована за межами Голошинської  сільради – на території Путильського району сусідньої Чернівецької області. Тому, Госпсуд Івано-Франківської області задовольнив позов прокуратури, (ЕПЛ виступає третьою особою), визнав недійсним договори оренди і повернув землю сільраді.

Водночас 30.05.2018 апеляція скасувала попереднє рішення, зазначивши, що сільського голову, підозрюваного у службовій недбалості, Косівський райсуд звільнив від кримінальної відповідальності  у зв’язку із закінченням строків давності  та закрив провадження. При цьому суд встановив, що сільський голова порушив процедуру прийняття рішень на засіданнях сесій депутатів сільської ради. Однак, порушення процедури голосування при прийнятті рішень сільрадою не заперечує факту прийняття таких рішень та не може слугувати підставою для визнання недійсними договорів.

Апеляція звернула увагу, що рішення сільради, на підставі якого були укладену договори оренди, не скасовані  у встановленому законом порядку.

Щодо порушень статей Земельного кодексу, то у 2015 році Львівський апеляційний адмінсуд визнав протиправними акти перевірки дотримання Держінспекції сільського господарства в Івано-Франківській області від 2014 року по ділянці площею 1,29 га. В результаті  колегія суддів Львівського апеляційного госпсуду визнала цей доказ неналежним та недопустимим. В подальшому касація скасувала рішення апеляції і повернула справу на новий розгляд.

За словами аналітика ЕПЛ Петра Тєстова, внаслідок будівництва ГЕС будуть перекриті шляхи міграції риб (в першу чергу занесеного до Червоної книги України лосося дунайського), вище греблі ГЕС Білий Черемош фактично перетвориться в замулений ставок, а нижче греблі ГЕС русло значний період часу лишатиметься сухим.

Від «Наших грошей»:

Засновниками ТОВ «Гідропауер» є кіпрські «Візум інвестментс (Сайпрус) лімітед», «Волерія інвестментс лімітед» та «Гран тома ЛТД» з Віргінських островів, бенефіціар Павло Татарчук, директор Антон Сенюк.