Держпродспоживслужба за 39 мільйонів купила німецькі тести на коров’ячий сказ вдвічі дорожче німецького прайсу
03.10.2018   //  

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів 24 вересня за результатами тендеру замовила ТОВ «Промед Технолоджис» набори для виявлення коров’ячого сказу на 38,98 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч у Київ поставлять набори для діагностики губчастоподібної енцефалопатії великої рогатої худоби BetaPrion BSE EIA виробництва фірми «Analytik Jena Roboscreen GmbH» (Німеччина) на 123 500 досліджень по 315,60 грн. за одне дослідження із ПДВ.

При цьому в Німеччині їх можна знайти у продажу значно дешевше. Наприклад, на сайті німецького дилера «Lunaris GmbH» такі набори продаються по 4,44 євро, або 145,45 грн. по курсу за одне дослідження (у німецькому прейскуранті вказана ціна 400 євро за пачку з 90 тестів). З урахуванням 20% ПДВ це склало би 174,53 грн. за одне дослідження (без доставки), що на 81% дешевше від тендерної ціни в Україні.

Переможець має забезпечити замовника обладнанням, потрібним для проведення повної процедури тестування для семи лабораторій, яке не входить у самі набори та вартість якого не вказана в договорі, а також навчити персонал замовника процедурі досліджень.

Термін зберігання валідованих у національній референс-лабораторії ЄС наборів при належній температурі від +2° до +8° складає рік. На момент поставки залишковий термін придатності повинен становити не менше 70% від загального терміну придатності.

У жовтні 2017 року Держпродспоживслужба замовляла у ТОВ «Ветфактор Лтд» удесятеро меншу партію з 12 тис наборів HerdCheck BSE-ScrapieAgTest виробництва компанії «Idexx Laboratories» (США) з обладнанням і навчанням по 305 грн.

Ціна нинішньої угоди на 0,4% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 39,15 млн грн.

Київська фірма «Промед Технолоджис» належить Леоніду Зеленкову із підконтрольного Україні міста Лиман Донецької області, а директором є юрист Богдан Васютинський.

За даними системи «YouControl», до 2016 року компанія носила назву «Арзел Текстиль», а Зеленков був прописаний в окупованій Макіївці. Він разом з Олександром Архаровим з окупованого Донецька володіє столичним ТОВ «Арзел Трейд Компані», яке колись називалося «Центр екологічного аудиту» і належало киянці Олені Єрмолатій. Згаданий донеччанин Архаров і сам до 2016 року був співзасновником фірми-переможця.

Загалом у липні-серпні цього року «Промед Технолоджис» отримав чотири підряди щодо медичного УЗД-обладнання та датчиків для нього на загальну суму 4,27 млн грн.

Нині єдиним допущеним конкурентом було київське ТОВ «Пробіовет» зі статутним капіталом 1 тис грн., яке належить прописаному в окупованому Донецьку Андрію Фролову. Він також володіє донецьким ТОВ «Пробіовет Україна» разом із киянкою-ветеринаром Валентиною Івановою-Сальниковою.

Усього «Пробіовет» і «Пробіовет Україна» торік отримали підрядів на 272 тис грн., з яких 191 тис грн. – у Дніпропетровської регіональної лабораторії Держпродспоживслужби.

Ще три фірми не допустили до аукціону. Вищезгаданий «Ветфактор Лтд» і ТОВ «ЦВД» відхилили через пов’язаність (директорка першої фірми є дружиною співвласника другої фірми), а ТОВ «Алт Україна Лтд» мала прострочений дистриб’юторський договір.

«Ветфактор Лтд» і «Алт Україна Лтд» безуспішно оскаржили своє відхилення в АМКУ.

Закупівлю провели з другої спроби. Перший тендер було відмінено після відхилення всіх п’яти учасників: «Пробіовет», «Ветфактор Лтд», «Алт Україна Лтд», ТОВ «Ветеко» і ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Медторг».

Створену в 2014 році Держпродспоживслужбу з 2016 року очолює Володимир Лапа.