«Київспецтранс» приховав ціни реконструкції «микитасями» сміттєзвалища в Підгірцях за третину мільярда
28.09.2018   //  

ПрАТ «Київспецтранс» 25 вересня за результатами тендеру замовило ТОВ «Будівельна компанія «Адамант» реконструкцію сміттєзвалища у селі Підгірці Обухівського району Київської області за 326,49 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2020 року виконають реконструкцію і технічне переоснащення полігону твердих побутових відходів №5. Зокрема підготують територію, збудуть основні, підсобні та обслуговуючі об’єкти, інженерні мережі та споруди, а також влаштують освітлення і дорогу та благоустроять територію.

Підсумкова відомість ресурсів та кошториси не опубліковані ані замовником, ані підрядником, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів та обладнання з ринковими цінами на предмет можливого завищення.

На заробітну плату піде 5,84 млн грн., тобто 1,8% загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще 0,4% –  1,16 млн грн. Ціна угоди на 2% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 334,53 млн грн.

Мукачівський «Адамант» входить у держкорпорацію «Укрбуд», діяльність якої контролює нардеп Максим Микитась і Юрій Пелих. Засновниками є фірми «Добробуд», «Укртрансбуд», «Шляхо-будівельне управління №14» і «ЮТЕМ-інжиніринг», а кінцевими бенефіціарами – Олег Березовський, Костянтин Будьонний та Андрій Стальний.

ТОВ «Альтіс-Констракшн» Олександра Глімбовського, тестя екс-голови Державної фіскальної служби Романа Насірова, пропонувало трохи нижчу ціну, але відмовилось підписувати договір, тож його відхилили. Дорожчим допущеним конкурентом було ТОВ «Будівельна компанія Еннойл» Дениса Валерійовича Калашнікова зі статутним капіталом 100 грн., чиїм підписантом є Наталія Анатоліївна Калашнікова – екс-директорка ТОВ «Еннойл» тоді ще Валерія Анатолійовича Калашнікова (нині фірмою під новою назвою «Шормікс» володіє Мухамамадамір Жора Огли Журабеков). Крім того, жінка з такими ПІБ володіє та керує ТОВ «Українська міжрегіональна будівельна експертиза».

Ще чотири фірми не допустили до аукціону: ПП «Теплобудсервіс» – за відсутність низки документів, ТОВ «Будівельна компанія «Олімпікс» і ТОВ «Хозхімсервіс» – за нестачу техніки, ТОВ «Будівельна компанія «Сучасні будівельні рішення» – за нестачу техніки і відсутність тендерного забезпечення, форми тендерної пропозиції та договірної ціни.

Відзначимо, що замовник вимагав таку мінімальну кількість будівельної техніки:

  • автогрейдери середнього типу, потужністю  не менше 121 кВт [165 к. с.] – 2 од.;
  • екскаватори пневмоколісні одноковшеві дизельні, ємність ковша 0,5 куб. м – 2 од.;
  • екскаватори гусеничні одноковшеві дизельні, ємність ковша 1 куб. м – 2 од.;
  • бульдозери, потужність не менше 79 кВт [108 к. с.] – 3 од.;
  • бульдозери, потужність не менше 96 кВт [130 к. с.] – 3 од.;
  • автомобільні крани для спорудження ліній електропередачі, вантажопідйомність не менше 16,0 т, виліт стріли 21,75 м – 1 од.;
  • автомобільні крани, вантажопідйомність не менше 14,0 т – 1 од.;
  • автомобілі-самоскиди, вантажопідйомністю не менше 10 т – 8 од.;
  • котки дорожні причіпні кулачкові, маса не менше 8 т – 2 од.

Акціонерами «Київспецтрансу» є Департамент комунальної власності КМДА (51%) та Ігор Тинний (47%), бізнес-партнер родини секретаря РНБОУ Олександра Турчинова та нардепів від «Оппозиційного блоку» Сергія і Юлії Льовочкіних.

Нагадаємо, у червні «Київспецтранс» замовив ТОВ «Науково-виробниче об’єднання «Екософт» реконструкцію та модернізацію комплексу підготовки, переробки і знешкодження фільтраційних вод полігону в Підгірцях за 127,25 млн грн.