Поліція розбирається з розтратою коштів на облаштуванні зупинок у Дніпрі за 8 мільйонів
18.09.2018   //  

Поліція вважає, що посадовці ТОВ «Торговий дім «Лайт Енерджі» вступили в злочинну змову з низкою приватних фірм і розікрали бюджетні кошти, отримані від КП «Дніпротранскомплекс» Дніпровської міськради за облаштування зупинок громадського транспорту в Дніпрі, перерахувавши гроші на рахунки фіктивних підприємств. Про це написав Максим Шевєлєв у «БюроUA».

За даними слідства, у 2017 р. «Дніпротранскомплекс» замовив «Лайт Енерджі» вироби і конструкції для облаштування 9 зупинок за 1,99 млн грн. Іншим учасником тендеру було ТОВ «Арт Инвест Пром».

Слідчі встановили, що директор «Лайт Енерджі» також працевлаштований і отримує зарплатню в «Арт Инвест Пром», що є порушенням закону про держзакупівлі, закону про захист економічної конкуренції» відносно принципів здійснення закупівель та антиконкурентних узгоджених дій.

У липні 2018 року комунальники та «Лайт Енерджі» уклали ще один договір, згідно з яким приватна фірма зобов’язалася за 4,97 млн грн. облаштувати в Дніпрі 18 зупинок громадського транспорту. Крім того, у лютому «Лайт Енерджі» виграв тендер КП «Дніпровський міськелектротранспорт» на облаштування 4 зупинок. Цінова пропозиція приватної фірми склала 960 тис грн.

Тендер, проведений «Дніпровським міськелектротранспортом», правоохоронці також називають проведеним з істотними порушеннями вимог чинного законодавства, зокрема, закону про держзакупівлі.

ТОВ «Торговий дім «Лайт Енерджі» зареєстроване 30 серпня 2017 року, за півтора місяці до оголошення КП «Дніпротранскомплекс» перших торгів.

Фірма записана на 27-річного жителя села Великий Бичків Рахівського району Закарпатської області Михайла Антонія, і зареєстрована в Дніпрі, в офісі 303 по вулиці Мандриківська, 47. Тут  знаходиться ще три фірми – ТОВ «ТПО «Армада Груп», ТОВ «Вертикаль-Інвест» і ТОВ «МГ Дніпро Солар». Раніше «Лайт Енерджі» був зареєстрований в пер. Біологічний, 2-а в Дніпрі, в приватному будинку, де знаходиться 95 суб’єктів підприємницької діяльності.

Під час перших торгів, які проводив «Дніпротранскомплекс», «Лайт Енерджі» не надав документів, що підтверджують наявність досвіду виконання аналогічних договорів, та документацію, що підтверджує наявність відповідного кваліфікованого персоналу і матеріально-технічної бази. Втім, як зауважило видання, на цю обставину тендерний комітет не звернув увагу.

«Лайт Енерджі» брало учать лише у трьох згаданих тендерах щодо облаштування зупинок громадського транспорту в Дніпрі.