Півтора гектара за півтори хвилини
12.09.2018   //  

У Київраді на повну потужність працює схема, яка дозволяє вкрадене за часів Черновецького залишити вкраденим назавжди.

Серед людей, які мають справу з корупцією, є такий вираз – «вкрасти згідно з чинним законодавством». Це, коли і вкрали, і посадити немає кого. Один із найпопулярніших способів:  роздача депутатами земель місцевої громади. Допоки прийде нова влада – усі терміни оскарження в суді минають – і захоплена земля стає юридично чистою.

Практично єдиний шлях повернути таку землю громаді: після того, як закінчиться термін оренди – не продовжити його. Зробити це можна тоді, коли орендодавець порушував закон під час використання ділянки: чи-то дерева зрізав, чи-то в казну  не платив. А таке стається досить часто.

І от саме на цьому «продовженні оренди» і побудована схема, яку з 2015 року використовують київські чиновники і група «особливо наближених» депутатів. Схема проста – поважні представники влади «не помічають» порушень оренди і продовжують її знову. Та ще й таким способом, щоб про це мало хто знав.

Як Кличко зняв із себе відповідальність

Автоматичне поновлення договорів оренди землі комунальної власності (без рішення міської ради) з’явилося у законодавстві ще навесні 2011 року.

Для цього мають одночасно виконуватися такі вимоги:

1) орендар належним чином виконував свої обов’язки за договором;

2) орендар продовжує користуватися земельною ділянкою;

3) міська рада протягом місяця після завершення строку оренди не повідомила орендаря про заперечення щодо поновлення договору оренди.

Якщо всі три вимоги виконано, договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах. При цьому, сторони зобов’язані протягом місяця укласти додаткову угоду, яку з боку міської ради підписує міський голова.

Цей порядок, однак, у Києві не виконувався впродовж років. Річ у тому, що, оскільки рішення сесії не потрібне, то у разі незаконного поновлення оренди, всю відповідальність за це мали б нести міський голова та керівництво Департаменту земельних ресурсів КМДА. Тому треба було придумати схему, як розмити відповідальність на «невизначене коло осіб».

І ось у 2015 році це сталось. Київрада прийняла новий порядок землевідведень, який передбачає поновлення договорів оренди після розгляду на постійній комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування (земкомісія). Так було введено «колегіальне рішення», а, як показує досвід «справи Довгого», за «колективні рішення» в Україні до відповідальності не притягують.

Отже, що зробили київські чиновники. Відповідно до оновленого Порядку, що діє з 31.05.2017, земкомісія Київради розглядає подані Департаментом земресурсів КМДА документи та Висновок щодо можливості поновлення, та, у разі погодження, голова та секретар земкомісії підписують вказаний Висновок. Сам Висновок посадовці Департаменту (за мовчазною згодою депутатів Київради) почали складати таким чином, що він виглядає наче рішення, яким земкомісія вирішує поновити договір оренди та зобов’язує Департамент укласти додаткову угоду.

У результаті відповідальність за автоматичне поновлення договорів оренди з конкретних посадових осіб КМДА перемістилось на земкомісію. Усі додаткові угоди про поновлення, які підписує міський голова Віталій Кличко, посилаються саме на Висновок та витяг із протоколу Комісії, як на підставу поновлення.

Незважаючи на простоту схеми, маржа з неї – цілком пристойна. Наприклад. Лише за два дні – 10 та 11 квітня – понад 50 га зелених зон, що були передані під житлову забудову за часів Леоніда Черновецького, отримали «нове життя». Їхня нормативна вартість перевищує 700 млн грн (ринкова – у 2-3 рази вища). По цих землях є численні висновки перевірок і рішення судів, які підтверджують грубі порушення орендарів. Але хто би на це зважав, коли на інших шальках терезів – стоси папірчиків з американськими президентами?

Як це працює на практиці – покажемо на прикладі однієї ділянки, власникам якої уже «пощастило». Взяли ми її для ілюстрації через те, що знаходиться вона на території Звіринецького скверу, неподалік від Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка на Печерську.

Півтора гектари від Черновецького

Схил площею 1,69 га на Вільшанській, 2-б Київрада під керівництвом Черновецького ще у 2006 році передала в оренду на 10 років ТОВ «Інноваційна Будівельна Компанія» («ІБК»). Засновниками ТОВ «Інноваційна будівельна компанія» (Біла Церква) є Автанділ Хачідзе (24,9%), ТОВ «КУА «Капітал Інвест», ТОВ «Теомат» і кіпрські компанії «Гріффіт Лімітед» та «Прем Інвестментс Лімітед» (48%). ЖК «Печерський бастіон» на місці Звіринецького скверу – це одна із забудов «Укогруп» Анатолія Войцехівського.

Та вже у 2013 році суд за позовом прокуратури визнав договір оренди недійсним. Відразу після цього, Київрада надала земельній ділянці статус скверу, захистивши його таким чином від можливої забудови. Це рішення витримало сім спроб визнати його незаконним у суді – у тому числі двічі у Вищому адмінсуді та один раз – Вищому господарському.

Однак, у 2015 році судове рішення про недійсність договору оренди скасували. «ІБК» прийшла у Вищий госпсуд з нововиявленими обставинами, заявивши, що прокуратура у 2012 році пропустила строк позовної давності, оскільки дізналася про ситуацію не у 2012-му, а у 2007 році. Суд встановив, що прокуратура справді у 2007 році перевіряла законність відведення ділянки, відтак трирічний строк на подачу позову сплив у 2010-му.

У лютому 2016-го фірма знову отримала доступ до ділянки. Але строк оренди вже підходив до кінця – у грудні договір закінчувався. І ось тут підійшла схема тихого поновлення оренди через земкомісію.

З рук в руки. Від Черновецького до Кличка

Шансів на поновлення, здавалося, в «ІБК» не було. По-перше, фірма постійно порушувала обов’язки орендаря. По-друге, Київрада надала ділянці статус скверу. Земкомісія навіть почала розглядати проект рішення про розірвання договору оренди. Однак, на розгляд депутатів він так і не потрапив під приводом того, що договір оренди вже мав от-от закінчитися сам по собі.

Будівництво на вул. Вільшанська, 2-б станом на 2013 рік. Джерело фото – forum.domik.ua

Поновлення на ділянці по вул. Вільшанській,2-б було неможливим, адже порушень правил оренди там вистачало:

  • двічі створена аварійна ситуація на зсувонебезпечному схилі,
  • порушені екологічні вимоги (без дозвільних документів відбувалися роботи, що становлять підвищену екологічну небезпеку),
  • на земельній ділянці проводилося самовільне будівництво (підтверджено рішеннями судів),
  • знищено межові знаки (встановлено Департаментом земресурсів під час перевірки, що проводилася на вимогу прокуратури),
  • у період 2010-2011 років понад рік не сплачувалася орендна плата,
  • не завершена забудова у строки, що передбачені договором оренди.

А ще за співучасті орендаря ця земельна ділянка двічі використовувалася у шахрайських схемах.

Але не все просто у нашому житті і не завжди відбувається так, як написано в законах.

Спершу, у вересні 2016 року, Київський апеляційний адміністративний суд скасував рішення про надання ділянці статусу скверу. Тобто, на восьмій спробі суд таки вирішив, що сквер незаконний, оскільки він заважає орендарю будувати. Київрада подала касаційну скаргу, але за два роки не було призначено жодного засідання.

Поки з одного боку чиновники «доопрацьовували» і «чекали» та начебто намагалися захистити сквер, з іншого – разом із забудовником робили всі необхідні кроки, щоб продовжити оренду.

Перша спроба вийшла невдалою. У жовтні 2016-го Департамент земельних ресурсів підготував проект рішення Київради про поновлення фірмі договору оренди по Вільшанській, 2-б і передав його на розгляд комісій.

Комісія з питань торгівлі його одразу відхилила. Не підтримала його і комісія з питань містобудування і архітектури. Комісія з питань дотримання законності взагалі доручила перевірити законність дій посадовців Департаменту земельних ресурсів, заявивши про необхідність відкликання проекту.

Мало того. У липні 2017 року у Київраді зареєстрували новий проект рішення про чергове надання статусу скверу. Адже стало зрозумілим, що суд навмисно затягує розгляд касації в інтересах забудовника.

Після цього чиновники і використали можливість поновити договір оренди без голосування у Київраді і без жодного обговорення. Ця друга спроба вже вийшла вдалою. Знадобилося три «кроки».

Отже, «крок» перший – у березні 2018 року Департамент земельних ресурсів направив до земкомісії Висновок для поновлення договору оренди по вул. Вільшанській, 2-б,  цього разу вже без підготовки проекту рішення Київради.

«Крок» другий – на засіданні Президії Київради 23 березня, голова земкомісії Олександр Міщенко запропонував виключити проект рішення про надання статусу скверу із проекту порядку денного засідання Київради, яке мало відбутися 12 квітня.

«Крок» третій – 10 квітня постійна комісія з питань містобудування розглянула Висновок і постановила поновити «Інноваційній Будівельній Компанії» на 10 років договір оренди 1,69 га для будівництва житлового комплексу, при цьому зобов’язавши Департамент земресурсів підготувати додаткову угоду.

На вказаному засіданні голова комісії Олександр Міщенко («Солідарність»)  з голосу вніс питання по Вільшанській, 2-б у порядок денний, навіть не проголосивши повну назву проекту, а потім аналогічно поставив на голосування, не запропонувавши його обговорення. І зайняло це все 1,5 хвилини.

Хай живуть реєстратори філій сільрад у Києві!

Під тиском громадськості, ділянка на вул. Вільшанській,2-б таки отримала статус скверу. Сталося це 23 травня цього року, тобто після рішення земкомісії. Віталій Кличко та Департамент земресурсів не стали укладати додаткову угоду про поновлення оренди на цій ділянці, адже лише самогубці наважаться порушувати рішення Київради під виглядом виконання Висновку постійної комісії Київради. Нема додаткової угоди – нема і права оренди, тож начебто ділянку вдалося захистити.

І тут вступив у справу реєстратор. 24 липня поновлення ділянки на вул. Вільшанській, 2-б для «ІБК»  відобразилося у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Заморожене будівництво на вул. Вільшанська, 2-б станом на квітень 2018 року. Джерело – wikimapia.org

Підставами для реєстратора стали витяг з протоколу засідання постійної комісії Київради з питань містобудування і висновок до кадастрової справи. Тобто, не угода про поновлення договору оренди, а робочі папери комісії Київради, які взагалі не передбачені законодавством.

Провела цю реєстраційну дію реєстратор київської філії комунального підприємства «Новоіванівське 3» з Одещини Оксана Коровайко. Оксана Коровайко раніше встигла плідно попрацювати і на посаді Держреєстратора в Мін’юсті, і у КП «Спецжитлофонд» (за наслідками її дій там проводилися перевірки). Для широкого загалу вона відома, як реєстратор, що на підставі підроблених рішень севастопольського суду зареєструвала зміни у договори оренди в інтересах компаній із Держкорпорації «Укрбуд».

Взагалі це ціле явище – поруч зі столичними комунальними і державними діяльність у сферах державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, а також юросіб та ФОПів у столиці здійснюють філії комунальних підприємств сільських рад з інших областей.

З 28 акредитованих суб’єктів державної реєстрації у Києві 15 – це філії сільрад з різних областей України. Не так давно діяльність лише одного з них ми описували: київська філія КП «Реєстрація нерухомості та бізнесу» з Одещини фігурує у низці кримінальних проваджень щодо рейдерських захоплень та незаконних змін власників підприємств.

За законодавством, відомості Державного реєстру речових прав на нерухоме майно вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою, доки їх не скасовано у порядку, передбаченому законом. Таким чином, завдяки діям Оксани Коровайко, «Інноваційна Будівельна Компанія» ще на 10 років стала орендарем земельної ділянки на Вільшанській, 2-б і буде ним залишатися, доки реєстрацію прав не скасують.

Але щоб незаконну реєстрацію прав скасували, Київрада чи КМДА повинні звернутися або в Антирейдерську комісію Мін’юсту, або в суд. Але чи будуть вони це робити, враховуючи скільки зусиль вони самі витратили, щоб незаконно поновити цю оренду?

 

Георгій Могильний, Ірина Шарпінська, «Наші Гроші»