Фармація: 11 з 18 забанених змовників отримали держпідряди на 29 мільйонів
12.09.2018   //  

У період від 2015 року по серпень 2018 року органи Антимонопольного комітету оштрафували загалом 18 суб’єктів господарювання-учасників публічних закупівель фармацевтичних товарів та медичного обладнання, одинадцятеро з яких уже після винесених рішень підписали договорів із бюджетниками на 29,28 млн грн.

Про це свідчить аналіз «Наших грошей» рішень органів АМКУ.

Протягом останніх трьох років антимонопольні органи по Україні прийняли 12 рішень про визнання антиконкурентних узгоджених дій між учасниками державних тендерів на придбання фармацевтичних та медичних товарів.

Штрафи за змову отримали загалом 18 суб’єктів господарювання, 11 з яких продовжили ходити на публічні торги і уже після застосованих антимонопольниками штрафних санкцій підписали з розпорядниками бюджетних коштів один і більше договорів. Йдеться про замовлення загальною вартістю 29,28 млн грн.

Більша частина суб’єктів господарювання оскаржили рішення антимонопольних органів у судовому порядку. Деякі судові процеси досі тривають, а ті, що завершені, вирішені на користь антимонопольників.

Детальніше про учасників фармтендерів, оштрафованих за узгоджені дії, у таблиці.

Дата рішення у справі Орган АМКУ, що прийняв рішення Суб’єкт господарювання Довідка
31.10.2017 Адмінколегія Волинського ТВ ТОВ «Віріліс» Компанії підконтрольні Зазі Берадзе.

Луцьке «Віріліс» зареєстроване на Василя Подригулю (76%) та київське ТОВ «Девелопер Полісся» (24%). Бенефіціарними власниками є Василь Подригуля, а також через «Девелопер Полісся» – громадянин Латвії Айвар Ковальков та Заза Берадзе. Обоє проживають у Києві, є сусідами.

Зареєстрована у Києві фірма «Госпітальний менеджмент» належить швейцарському АТ «БХП Біо Хелс Фарма АГ», а також Зазі Берадзе, він же через згадане товариство виступає кінцевим бенефіціарним власником «Госпітального менеджменту».

Оскарження рішення у суді: триває.

У серпні цього року завершилось перше судове коло за спільним позовом «Віріліс» та «Госпітальний менеджмент» до тервідділення. У його межах касаційний господарський суд відправив справу на новий розгляд.

Детальніше про рішення суду першої інстанції на користь позивачів, підтримане апеляційним судом, – тут.

Бюджетні замовлення:

Обидві фірми продовжували отримувати держпідряди після накладеного ОТВ АМКУ штрафу. У період часу з 31 жовтня 2017 року по сьогодні «Госпітальний менеджмент» підписав договорів на 211 тис. грн, а «Віріліс» – на 1,97 млн грн.

ТОВ «Госпітальний менеджмент»
18.08.2015 Адмінколегія Закарпатського ТВ ТОВ «НеоКард» Зареєстроване у Полтаві «НеоКард» ділять Юрій Голяник та Анатолій Іванов. Компанія фігурує у кримінальному провадженні щодо розтрати майна на закупівлі кардіостимуляторів Закарпатським обласним клінічним кардіологічним диспансером.

«Медтехніка Херсон Сервіс» зі «статутником» 100 гривень зареєстроване на Олександра Козлова з Херсону.

Наталія Ласкорунська зі Львова була зареєстрована як підприємець протягом десяти років, з 2007 по 2017 рік.

Нині київський «Медоператор» належить прописаному на Київщині Джафету Етоке Джереду Мартіну Лютеру ІV. Ще минулого року фірму ділив інший склад засновників-одеситів, та й сама компанія юридично знаходилась в Одесі. Так, власниками «Медоператору», з-поміж інших, були Дмитро Іоргачов і Тетяна Філіппова. Остання відома як член партії «Довіряй ділам» мера Одеси Геннадія Труханова, а Іоргачов – батько депутата Одеської міськради від партії «Довіряй ділам» Вадима Іоргачова, який є членом постійної комісії міськради з питань комунальної власності.

Нацполіція в Одеській області розслідує провадження щодо тендерних розтрат в Одесі, у якому «Медоператор» фігурує як компанія, пов’язана, зокрема, через працівників та структуру власності з фірмами «СМП-Медікал», «Свята Катерина-Одеса», «Торговий дім “ТАЇС”».

 

Оскарження рішення у суді:

Усі рішення були оскаржені у суді. При цьому, позивачі програли усі справи за першим/або другим судовим колом.

Бюджетні замовлення:

«НеоКард» не ходило на публічні закупівлі. «Медтехніка Херсон Сервіс» з дня отримання штрафу за змову підписало договорів із бюджетниками на 1,99 млн грн.

«Медоператор» підписав договорів на 15,76 млн грн.

Наталія Ласкорунська припинила підприємницьку діяльність 11 травня 2017 року.

ПП «Медтехніка Херсон Сервіс»
17.09.2015 Адмінколегія Закарпатського ТВ ТОВ «НеоКард»
ФОП Ласкорунська Наталія Петрівна
11.02.2016 Адмінколегія Закарпатського ТВ ТОВ «НеоКард»
ТОВ «Медоператор»
06.07.2017 Адмінколегія Закарпатського ТВ ТОВ «НеоКард»
ФОП Ласкорунська Наталія Петрівна
30.12.2016 Адмінколегія Львівського ТВ ТОВ «Західно-Український центр “Медсервіс”» Компанії були розташовані за однією адресою на вул. Антоновича, 128 у Львові.

«Західно-Український центр “Медсервіс» належить Валентину Шевкісу зі Львова. На початку грудня 2016 року, за місяць до винесеного рішення регулятора, Шевкіс зареєструвався як фізична-особа підприємець. За даними «Прозорро», на його рахунку замовлень від бюджетників на загальну суму – 311 тис. грн.

Раніше Шевкіс був учасником НДВП «Екологія» і був прописаний у квартирі на вул. Городоцькій у Львові, де зараз, за даними ЄДР, прописаний Володимир Тихович – актуальний власник «Екології».

Також відомо, що син Валентина Шевкіса, Валерій Шевкіс, раніше був керівником ТД «Медсервіс».

Дружина Шевкіса, Любов Шевкіс, є співзасновницею івано-франківського ТОВ «Медсервіс-Галичина», яке нині перебуває у стані припинення. «Наші гроші» фіксували, що у період президентства Віктора Януковича ця компанія отримувала державні замовлення.

«Науково-дослідне виробниче підприємство Екологія» зареєстроване на згадуваного Володимира Тиховича, якому також належить ТОВ «ТД “Медсервіс”», яке також було оштрафоване антимонопольниками за тендерні змови.

Сам Тихович зареєстрований як приватний підприємець і регулярно отримує держзамовлення, зокрема, протягом квітня 2017 року по сьогодні отримав підрядів на 5,23 млн грн.

 

Оскарження рішення у суді:

Так, судовий розгляд завершився перемогою Львівського ОТВ АМКУ.

 

Бюджетні замовлення:

2,24 млн грн зібрав «ЗУЦ “Медсервіс”», і 2,77 млн грн – «НДВП “Екологія”».

ТОВ «Науково-дослідне виробниче підприємство “Екологія”»
23.11.2017 Адмінколегія Львівського ТВ ТОВ «Галич-Мед» «ТД Медсервіс» належить згадуваному вище Володимиру Тиховичу.

«Галич-Мед» належить львів’янці Любові Ковальчук.

 

Оскарження рішення у суді:

«Галич-Мед» не зміг довести неправомірність рішення у суді першої інстанції, «Медсервіс» дійшов до апеляційної інстанції. Розгляд триває.

 

Бюджетні замовлення:

«Галич-Мед» не приходило на публічні закупівлі, а «ТД”Медсервіс”» припинило підписувати контракти з бюджетниками у грудні 2017 року, встигши домовитись про поставки всього за 160 тис. грн протягом місяця від дати накладення штрафу.

 

Детальніше про справу тут.

Див. у рядку вище.

ТОВ «Торговий дім “Медсервіс”»
23.11.2017 Адмінколегія Львівського ТВ ТОВ «Галич-Мед»
ТОВ «Торговий дім “Медсервіс”»
18.11.2016 Адмінколегія Миколаївського ТВ ТОВ «Укрфармгруп» «Укрфармгруп» записане на Валентину Іванову з Києва, керівником є Марина Фадєєва. Першим засновником компанії був Олександр Іванов. Згодом він розділив фірму із Василем Вівчариком. За даними «Youcontrol», у 2017 році фірму перереєстрували на Валентину Іванову та Лілію Вівчарик, прописану у Молдові, які ділили компанію до весни цього року.

На Вівчарика також зареєстровані низка підприємств у різних регіонах України. З-поміж яких фармацевтичні ТОВ «Рівне-Фарм», ТОВ «Сумифармтрейд» (нині у стані припинення). Останнє прописане на вул. Межигірській, 78 у Києві. Тут же знаходиться ТОВ «Чернівціфармація», одним із учасників якого є колишній засновник «Укрфармгруп» Олександр Іванов.

Також компанія «Укрфармгруп» відома як монопольний імпортер наркотичних лікарських засобів АТ «Калцекс» (Латвія). Після бану «Укрфармгруп» виробник вирішив розпочати співпрацю з іншими українськими компаніями, однак «Укрфармгруп» успішно оскаржив у суді першої інстанції цей крок «Калцекса».

 

Оскарження рішення у суді:

Справа за позовом «Укрфармгруп» завершилась програшем позивача, згідно з постановою Вищого господарського суду.

 

Бюджетні замовлення:

«Укрфармгруп» після дати накладення штрафу підписав договорів із бюджетниками на 3,65 млн грн, а «Буковина-Фарм» – на 298,66 тис. грн.

ОКП «Буковина-Фарм»
19.12.2017 Адмінколегія Миколаївського ТВ ТОВ «Фар-Ма» «Фар-Ма» належить Ростиславу Ільєнку з Горлівки Донецької області. Раніше фірма належала Олександру Богомолову, який у лютому цього року заснував фармацевтичне ТОВ «Соцфарм».

Олена Чумаченко прописана у Миколаєві. Протягом 2017 року взяла участь у 18 тендерах, жодного разу не отримавши перемогу. При цьому, на кожному з тендерів конкурувала з ТОВ «Фар-Ма».

 

Оскарження рішення у суді:

Оскарження відсутні.

 

Бюджетні замовлення:

«Фар-Ма» підписала один договір у січні цього року – за 2,4 тис. грн

ФОП Чумаченко Олена Вікторівна
27.06.2017 Адмінколегія Одеського ТВ НВФ «Сіместа Ваал» у формі ТОВ Одеське «Сіместа Ваал» ділять Людмила Гребеньщикова та Олексій Гарєєв. Останній також був керівником іншої спійманої на змові компанії «Альфамеду».

Починаючи з 2015 року «Сіместа Ваал» щорічно отримувала замовлень на 1,2-1,3 млн грн. «Наші гроші» повідомляли про тендери, розіграні у березні цього року двома підприємцями-представниками «Сіместа Ваал».

 

«Альфамед» у формі МПП сьогодні зареєстроване на Олену Вакулову.

 

Оскарження рішення у суді:

Оскарження відсутні.

 

Бюджетні замовлення:

На рахунку «Сіместа Ваал» 8 підписаних договорів після накладення штрафу вартістю 232 тис. грн, щодо «Альфамед», то компанії не пощастило отримувати замовлення після фатального для змовників червня 2017.

Підприємство «Альфамед» у формі МПП
07.04.2017 Адмінколегія Хмельницького ТВ ТОВ «Альянс Фарм» Протягом 2013 року ПП КФ «Фартек» та ТОВ «Альянс Фарм» удвох брали участь у 10 процедурах закупівлі, під час яких почергово визнавались переможцями.
Найбільш плідним тендерним періодом для «Альянс Фарм» був період 2010-2013 років (понад 528 млн грн за отриманими замовленнями).

Київська компанія записана на Геннадія та Жанну Левицьких.

Остання володіє також ТОВ «Альянс-2013», яке регулярно бере участь у державних закупівлях. Тільки за даними «Прозорро», з осені 2016 року фірма отримала замовлень на 229,52 млн грн.

Також Левицька є керівником ТОВ «Український центр медичних технологій» (у стані припинення), основним власником якого є Герман Фісталь – син відомого донецького лікаря Еміля Фісталя.

 

«Комерційна фірма Бравіс» зареєстрована на Анатолія Макієнка з Дніпропетровщини. Як і «Альянс Фарм», брала участь у держтендерах і активно вигравала у період президентства Віктора Януковича (на той час під назвою ПП «КФ “Фартек”»). Протягом 2010-2013 років отримала замовлень на 88 млн грн.

Першим засновником був Юрій Юрченко з Дніпра, пізніше компанія належала дніпрянці Ользі Ващенко.

 

Оскарження рішення у суді:

Оскарження відсутні.

 

Бюджетні замовлення:

Після отриманих штрафів компанії не приходили на публічні закупівлі.

ПП «Комерційна фірма “Бравіс”» (раніше – КФ «Фартек»)

Юлія Костюк, «Наші гроші»