На Луганщині продовжує діяти схема поборів з нерегулярних перевізників за «швидкий» проїзд на блокпостах
11.09.2018   //  

У Луганській області продовжує діяти схема вимагання та отримання неправомірної вигоди за безперешкодну перевозку на блокпостах, а також за невжиття заходів правового реагування на виявлені порушення від підприємців, які здійснюють нерегулярні пасажирські перевезення на автобусах. Про це йдеться в матеріалі Владислава Круглова для програми «ЦРУ» (24 канал).

На окуповану територію із українського Сєвєродонецька через прифронтову Станицю Луганську і назад дістатися можна швидко і без жодних перевірок на блокпостах, якщо заплатити за проїзд у нерегулярного перевізника, які мають «кришу».

Кожен, хто перетинає лінію розмежування, має пройти контроль. Такі перевірки часом займають по кілька годин у регулярних перевізників . А на Луганщині вигадали новий сервіс – безконтрольний проїзд блокпостів, без черг і перевірок у нерегулярних перевізників.

«Нерегулярні маршрути не перевіряють, просто проходить перевіряючий, вітається з водієм і автобус безперешкодно переїжджає. Перевірка не здійснюється, і що везе пасажир в транспортних засобах, нікого не хвилює» – розповіла заступниця директора з юридичних питань управління автобусних станцій у Луганській області Вікторія Спільник.

Нерегулярні перевізники проходять блокпости без контролю, тому й відбою від клієнтів нема. Вони по-факту виконують регулярні перевезення. За даними Вікторії Спільник, в Станиці Луганській на сьогодні розташовано КПВВ, який щоденно перетинають від 5 до 10 тисяч людей, близько 90% цих людей користуються послугами нерегулярних перевізників.

У тому, що на блокпостах не перевіряють паспорт і речі у пасажирів у нерегулярного перевізника, переконався журналіст, який купив квиток, щоб дістатися з Сєвєродонецька до Станиці Луганської. На жодному блокпосту перевізник не зупинявся більше, ніж на хвилину. А от пасажирів у регулярного перевізника контроль був значно серйозніший.

Видання з’ясувало, що лояльність військових та поліції на блокпостах невипадкова. Два роки тому негласно усім нерегулярним перевізникам запропонували заплатити за «волю на дорозі», звернувшись до Євгена. Мова йшла про старшого інспектора Головного управління Національної поліції в Луганській області Євгена Ігнатьєва, якого разом з в.о. «Укртрансбезпеки» Олегом Голубом, старшим інспектором цього ж підприємства Максимом Ладигіним підозрюють причетності до схеми отримання поборів від нерегулярних перевізників за безперешкодний проїзд на блокпостах.

У листопаді минулого року працівники прокуратури та СБУ затримали Ігнатьєва та його колег з «Укртрансбезпеки». Їх впіймали на хабарі у 82 тис грн. Гроші вони вимагали та отримали від двох перевізників (у середньому від 4-6 тис грн. за 1 маршрутний автобус та 1 вантажівку щомісячно).

В Луганській ОДА визнали фіксування таких випадків. Втім не говорять про затриманих, кажуть – триває слідство.

За словами опитаних журналістом нерегулярних та регулярних перевізників, які працюють легально, частина нерегулярних перевізників продовжує платити за «кришу» за безперешкодний проїзд на блокпостах (у місяць з одного авто – 6 тис грн.). Тобто, схема не зникла, інакше б нерегулярних перевізників на блокпостах перевіряли б так само ретельно, як і решту.

За інформацією журналіста, за продовженням дії схеми стоять ті ж самі люди – Голуб і Ігнатьєв, які зараз знаходяться під слідством.