Вертолітний секонд-хенд Авакова
06.09.2018   //  

Як Міністерство внутрішніх справ врятувало Францію від вживаних вертольотів коштом платників податків України.

4 вересня після публікації новини про закупівлю підлеглими Авакова вживаних гелікоптерів із сумнівною історією директор департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко поспішив повідомити, що насправді журналісти вчергове не розібрались у ситуації та все наплутали.

Мова йде про досягнення домовленості між міністром Арсеном Аваковим та французькими виробниками «Airbus Helicopters SAS»  про постачання в Україну вертольотів на 554,29 млн євро для потреб прикордонної служби та пожежників. Техніку купують у кредит, розплачуватись за нього буде державний бюджет України.

У угоді прописали, що 34 вертольоти мають бути новими, а 21 вертоліт моделі Н225 вартістю 274,35 млн євро – вживаними, 2007-2012 років випуску зі ступенем зносу 50%.

Саме ця деталь про вживаність половини вертольотів і сколихнула публіку, оскільки раніше про це хоч і говорили, але до оприлюднення угоди – увагу не акцентували. Бо ситуація була дуже плутана.

Перші згадки про контракт з французами натякали, що вживані вертольоти – це ті машини, що кілька років тому придбала норвезька компанія «CHC Helikopter Service» для бурових у Північному морі. 29 квітня 2016 року один із гелікоптерів CHC, що обслуговував потреби нафтової компанії Statoil, зазнав аварії, в результаті якої загинуло 13 осіб. Розбитим бортом був гелікоптер виробництва «Airbus» моделі EC225LP Super Puma.

Після катастрофи «CHC Helikopter Service» відмовились від використання 21-го гелікоптера моделі EC225LP Super Puma. Невдовзі цей парк техніки опинився в оперативному управлінні маловідомої компанії Avinco, які профільні ЗМІ пізніше пов’язали з самим виробником гелікоптерів «Airbus».

Так ось. Артем Шевченко в своєму коментарі заявив, що придбані Україною вертольоти – це не ті, від яких відмовились норвежці. За його словами, французький виробник після тієї аварії модифікував і покращив скандальні EC225LP Super Puma, перебрендувавши їх у модель Н225. За словами прес-аташе МВС, Україні дістались вертольоти, які хотіла але передумала купувати Польща. І передумала зовсім не через аварію у Норвегії.

Тобто слова представника МВС мали створити враження, що придбані Україною вертольоти жодним чином не пов’язані з трагедією у Норвегії, в результаті якої тамтешні нафтовики відмовились від цих гвинтокрилів, як потім від них відмовились і поляки.

Але так виглядає, що це висловлювання є умисним або неумисним введенням в оману.

По-перше. Кількість придбаних Україною вживаних гелікоптерів абсолютно співпадає з кількістю секонд-хенду від «CHC Helikopter Service», що відійшло «Avinco» після аварії в Норвегії.

Відповідно до додатку 1А до договору, укладеного між «Airbus Helicopters SAS» та Державним підприємством МВС «Хорів-Авіа», власністю держави стануть гелікоптери з серійними номерами 2708, 2722, 2729, 2740, 2773, 2775, 2779, 2798, 2801, 2822, 2848, 2851, 2739, 2744, 2715, 2725.

За допомогою профільних ресурсів https://www.helis.com/database/model/EC225/cn та https://www.flightradar24.com/data/aircraft/ неважко встановити, що попередніми власниками цієї техніки були саме норвезька «CHC Helikopter Service» та бразильська і австралійські дочки цієї фірми. Ось, наприклад, факт про вертоліт з номером 2744:

Саме цей факт спростовував Артем Шевченко. Невдало.

Друге. Давайте ще трохи приділимо уваги розлогим коментарям Артема Шевченка. Щоб підсилити свої слова фактами, він зазначив, що нібито після аварії «Супер пуми» в Норвегії «Airbus» модифікував гелікоптер, при цьому змінивши його назву на H225.

Проте на сайті виробника не складно віднайти рекламну брошуру, датовану 2015 роком, у якій повідомляється про ребрендинг низки моделей, зокрема й  EC225LP. Тобто майже за рік до аварії виробник вже змінив назву своєї техніки, і пов’язано це зовсім не з технічними змінами, а з банальними маркетинговим ходом.

Про це ж писали і профільні портали.

Третє. Ще однією тезою Шевченка є те, що від цих гелікоптерів ніби відмовились не норвежці, а поляки, які, маючи “живі кошти”, вибрали для себе інший варіант.

На лихо для очільника прес-служби МВС, іноземні засоби масової інформації детально описують конфлікт польських урядовців із французами.

Усе розпочалось із наміру поляків придбати у 2015 році 70 Аеробусів H225M. Утім вже за рік від таких намірів відмовились, чим спричинили не лише економічні, а і політичні суперечки. Навіть тогочасний президент Франції Франсуа Оланд відмовився від запланованого візиту до Польщі. Тут важливо зауважити, що поляки з французами домовлялись про нову техніку, та ще і військової модифікації, про жодні вживані борти ніхто не говорив.

І наприкінці. Цей текст написаний зовсім не для розгону зради, а суто для інформування суспільства. Бо з якого боку не подивись: повсюди перемога. Норвежці – позбулись ризикованих вертольотів, поляки від них відбились, французи – нарешті знайшли, куди можна техніку прилаштувати. Українці – отримали кредит, за який накупували гелікоптерів.

Можна було би, звичайно, запитати, чи не могла Україна використати гроші для більш потрібної справи? Але не будемо. Бо так і до зради докотитись можна…

Артур Чемирис, для «Наших грошей»