Мільйони за розширення «5 елемента» Порошенка зникли через премії на держпідприємствах
06.09.2018   //  

Частину з 15 мільйонів гривень, отриманих двома держпідприємствами за продаж нерухомості під розширення спортивного клубу «5 елемент», витратили на премії і фіктивні ремонтні тендери.

Про це йдеться в сюжеті Максима Опанасенка для телепрограми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Наприкінці 2016-го – початку 2017-го держпідприємства «ЛІАЦ» та «Діброва», котрими опікується Державне агентство лісових ресурсів України, продали свою нерухомість на Рибальському півострові в Києві. Будівлі були розташовані поруч зі спортивним клубом «5 елемент», власниками котрого є Президент Петро Порошенко та перший заступник парламентської фракції «Блок Петра Порошенка» Ігор Кононенко. Спортклуб ще в 2016 році запланував розширення території.

Покупцем нерухомості стало ТОВ «Інбук», яка в травні в один день перепродала перепродала її фірмі «Спортивно-оздоровчий комплекс «Монітор», яка і керує «5 елементом».

«Інбук» раніше був пов’язаний з колишнім заступником міністра оборони В’ячеславом Кредісовим, який є бізнес-партнером родини міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика та був помічником нардепа від БПП Анатолія Матвієнка. Після перепродажу придбаної нерухомості «Інбук» змінив адресу реєстрації на нині неіснуючу, у фірми також змінилися керівник і власник. Тепер засновником фірми є мешканка села Івановичів на Київщині Катерина Петруньок, а керівником – Альона Візір.

Підприємство «ЛІАЦ» продала свою частину нерухомості на аукціоні, за що отримала понад 10,30 млн грн. – навіть більше, від оціночної суми.

Відразу після продажу нерухомості «ЛІАЦ» підписав п’ять угод на ремонт свого приміщення з ТОВ «Віадуктранс», трохи пізніше, ще п’ять угод на ремонт цих самих приміщень з іншою фірмою  – ТОВ «БМК «Основа Будівництва». Загальна вартість замовлених робіт – понад 9 млн грн. Візуально, відремонтована була тільки покрівля приміщення державного підприємства.

Обидві компанії мали однакового директора, а після підписання угод з «ЛІАЦ» – змінили адреси реєстрації та засновників.

Ще частину отриманих коштів, держпідприємство витратило на премії в розмірі 1000% своєму керівництву. Зараз розслідуваннями цих трат займається прокуратура, так як фірми не виконали своїх зобов’язань.

На початку 2017 року «ЛІАЦ» керував Ярослав Сколота, який зараз працює в столичному комунальному підприємстві. Журналісти зустріли Сколоту в робочий день на позашляховику Volkswagen біля квартири в новобудові його дружини. І авто, і нерухомість відсутні в його декларації. Контракти з підозрілими для прокуратури ремонтними роботами підписував заступник директора «ЛІАЦ» Олександр Мряченко. Він визнає, що фірми не виконали угоди з ремонтом. У грудні 2016 року Мряченко стає власником половини земельної ділянки на Печерську в Києві, а згодом вписує в свою декларацію об’єкт незавершеного будівництва. Мряченко зізнається, що частина будинку належить його родині.

В 2017 році «ЛІАЦ» придбав автомобіль Toyota Camry, але офіційні дані про купівлю авто відсутні.

Інше держпідприємство – «Діброва», протягом останніх кількох років фактично не вела ніякої діяльності, накопичуючи податкові та зарплатні борги. При цьому, від продажу нерухомості підприємство мало отримати майже п’ять мільйонів гривень. На що держпідприємство витратило мільйони, його директорка Клавдія Гребенюк не змогла відповісти.