Луганське АМКУ закрило справу про тендерну змову заводу і дилера
04.09.2018   //  

Луганське обласне територіальне відділення АМКУ закрило провадження у справі про змову ТОВ «Завод “Амплітуда”» та ТОВ «Євро-Транс Україна» на закупівлі послуг з ремонту устаткування ПАТ «Лисичанськвугілля». Про це свідчить рішення відділення від 15 серпня.

Йдеться про закупівлю послуг з ремонту та технічного обслуговування гірничих машин та устаткування, яку «Лисичанськвугілля» провело у квітні 2016 року.

Розгляд справи за ознаками спотворення результатів торгів розпочали у квітні 2017 року.

Із тексту рішення про закриття провадження відомо, що антимонопольники зібрали такі факти, які свідчили про антиконкурентні узгоджені дії компаній «Завод “Амплітуда”» та «Євро-Транс Україна»:

  • У січні 2016 року між компаніями укладений дилерський договір
  • «Євро-Транс Україна» у складі власних конкурсних документів подало чотири довідки «Заводу “Амплітуда”»
  • «Євро-Транс Україна» не мало виробничих потужностей в обсязі, достатньому та необхідному для виконання робіт
  • «Євро-Транс Україна» в рамках співпраці було передано бізнес-технології , ноу-хау, комерційну таємницю

Попри сплутану тендерну документацію учасників, антимонопольники відмітили, що «не встановили іншої ідентичності та будь-яких схожостей у зовнішньому оформленні документів».

Також у рішенні йдеться про те, що компанії не пов’язані між собою відносинами контролю, і у них немає спільних працівників. І, попри укладений дилерський договір, у період від початку 2016 року по кінець квітня 2016 року між компаніями не проводились фінансові розрахунки.

На основі цих аргументів тервідділення закрило провадження щодо ймовірної змови згаданих компаній.

«Євро-Транс Україна» та «Завод “Амплітуда”» зареєстровані у 2014 році.

Першими власниками «Амплітуди» були донеччани Леонід Дебелий та його племінник Денис Дебелий, згодом третім учасником фірми стала Олександра Леонідівна Дебела. Вона ж разом зі згаданим Денисом Дебелим ділить фірму сьогодні. Батько Дениса Дебелого, Володимир Дебелий, у 2003-2010 роках очолював нині припинене державне ВАТ Трест «Донецькшахтобудмонтаж». Відомо, що він разом із Леонідом Дебелим допомагають на безоплатній основі нардепу Єгору Фірсову (БПП).

Додамо, що Леонід Дебелий на місцевих виборах 2010 року представляв партію «Єдиний Центр», як кандидат в депутати Донецької міськради.

Київське ТОВ «Євро-Транс Україна» спеціалізується на оптовій торгівлі паливом, серед прописаних у ЄДР кведів – «ремонт і технічне обслуговування машин і устаткування» відсутній. Власниками фірми є донеччани Олена Галушко та Павло Крупка.

З моменту заснування «Євро-Транс Україна» отримало замовлень від бюджетників на 103 млн грн, а «Завод “Амплітуда”» – на 23,26 млн грн. «Наші гроші» повідомляли про спільну участь компаній на тендері «Дзержинськвугілля» у 2015 році, коли перемогу у конкурсі на капітальний ремонт шахтного транспорту та запасних частин до нього за 10,65 млн грн здобув «Завод “Амплітуда”».

Із судового реєстру відомо, що у березні 2016 року прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за ознаками правопорушення за рядом статей, зокрема, щодо фіктивного підприємництва. В його рамках у березні 2017 року слідчі обшукали столичний офіс «Євро-Транс Україна», де з-поміж іншого знайшли документацію та аркуші А4 з печатками «Заводу “Амплітуда”».