ГПУ побачила, що комунальні реєстратори відкатують Мінюсту з хабарів за «чорні» зміни в реєстрі
04.09.2018   //  

Управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління ГПУ викрило схему в роботі комунальних підприємств, які здійснюють реєстраційну діяльність. Про це йдеться в ухвалі Печерського райсуду Києва від 17 серпня 2018 року.

Досудовим розслідуванням встановлено, що директор КП «Комунальні реєстраційні послуги» Великобугаївської сільської ради» (Київська обл.) за попередньою змовою з адвокатом та службовими особами органів державної влади «розробили та запровадили протиправний механізм систематичного отримання неправомірної вигоди від громадян, які звертаються до комунальних підприємств з приводу реєстрації прав власності».

Директором «Комунальних реєстраційних послуг», згідно Єдиного реєстру юросіб є Андрій Тімошов. Він, за даними слідчих, за попередньою змовою з керівниками КП «Добробут» Литвинівської сільради Вишгородського району Київської області Сергієм Пустовойтом та ТОВ «Інститут незалежної експертної оцінки» Олександром Ляшем

«здійснюють пошук фізичних та юридичних осіб, яким необхідно вирішити питання щодо державної реєстрації прав власності на нерухоме майно з порушенням чинного законодавства. За проведення відповідних змін у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно щодо реєстрації права власності Тімошов отримує від зацікавлених осіб готівкові кошти понад встановлених тарифів, частину з яких періодично передає службовими особами органів державної влади з метою забезпечення не вжиття заходів реагування стосовно задіяних у вчиненні злочину державних реєстраторів. У свою чергу, службові особи органів державної влади, отримавши неправомірну вигоду, забезпечують протиправну діяльність підприємств шляхом не вжиття заходів реагування щодо державних підприємств, які полягають у блокуванні державним реєстраторам ключів доступу до реєстрів та анулювання ліцензій підприємствам».

Нагадаємо, закриває доступ до реєстрів та анульовує ліцензії суб’єктам реєстраційної діяльності Міністерство юстиції. ТОВ «Інститут незалежної експертної оцінки» працює як оціночна компанія «Zemocenka», що спеціалізується на оціночних, землевпорядних роботах та послугах БТІ.

Дана схема є одним із епізодів в рамках кримінального провадження №42017000000003113 по працівницях Мін’юсту, взятих на хабарі в 200 тис. грн. Як раніше повідомляли «Наші гроші» Аліса Оскірко та Тетяна Даценко вимагали хабаря за нескасування акредитації комунального підприємства «Реєстраційно-інвентаризаційна служба». Пізніше стало відомо, що сума 200 тис. грн – це 50% прибутку КП, які працівниці Мін’юсту вимагали щомісяця.

Аліса Оскірко до того, як її взяли на хабарі, була заступником голови антирейдерської комісії Мін’юсту (повна назва – Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації). Очолює комісію Віталій Гайдук – директор Департаменту держреєстрації та нотаріату. Цей департамент підпорядкований державному секретарю міністерства, яким зараз є Ганна Буянджи. У 2009-2013 роках вона працювала начальником відділу корпоративного управління ЗАТ «Адвокатська компанія МЛГруп», співзасновником якої раніше був міністр юстиції Павло Петренко. Координує роботу департаменту замміністра юстиції Олена Сукманова. До призначення у міністерство вона працювала в юрфірмі «Integritis», старшим партнером цієї фірми є Руслан Бернацький – чоловік першого заступника міністра юстиції Наталії Бернацької.