Урядовці вимагають швидко легалізувати схему з «прокладками» у базі оцінок Фонду держмайна
03.09.2018   //  

Уряд планує терміново змінити діючий з 2014 року порядок доступу до Єдиної бази даних звітів про оцінку нерухомого майна.

За даними «Наших грошей», урядовці минулого тижня нагально вимагали від інших державних органів погодити проект «Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів України від 21 серпня 2014 р. №358». Після збору всіх віз проект може бути винесено на одне з найближчих засідань уряду. Текст проекту раніше оприлюднив «Бізнес. Цензор»:

Згідно регламенту Кабінету міністрів, інші державні органи мають візувати проекти урядових постанов лише позитивно, а у випадку наявності будь-яких претензій проект має погоджуватись «із зауваженнями». Ці зауваження уряд має право не враховувати, але  проект все рівно буде вважатись погодженим з боку органу, що висловлював зауваження.

Раніше доступ до Єдиної бази оцінки майна був безкоштовним. У травні 2018 року спільним наказом ФДМУ і Адміністрації державної служби спецзв’язку було затверджено Порядок авторизації електронних майданчиків, що стали посередниками між клієнтами та базою. В липні 2018 року Фонд держмайна своїм наказом ввів експлуатацію Єдину базу звітів про оцінку з модулем електронного визначення оціночної вартості майна.

Відтоді нотаріуси та оцінщики почали платити приватним посередникам по 390 гривень за кожну операцію з Єдиною базою. Ці платежі перекладаються на громадян, яким потрібна оцінка майна для купівлі-продажу нерухомості. При цьому Фонд повідомляв, що верхня межа вартості послуг авторизованих електронних майданчиків у сфері оцінки складає 510 грн.

Наразі ФДМУ акредитував у якості посередників чотири приватні майданчики. Усі вони виявились пов’язаними між собою через зв’язки між засновниками операторів та оформлення електронних документів.

За перший місяць роботи посередницькі фірми заробили щонайменше 23 млн грн.

Голова Фонду держмайна Віталій Трубаров заявляв, що нову схему роботи Єдиної бази оцінок прийнято задля того, аби завадити шахраям вносити занижені дані про вартість квартир, з яких і сплачується податок до держбюджету. Однак «Наші гроші з Денисом Бігусом» виявили, що оцінщики, які вже фігурували у скандалах з заниженням вартості майна, зберегли можливість для заниження оцінки і після введення нової схеми.

На 14 вересня в АМКУ призначено робочу зустріч під керівництвом держуповноваженої Агії Загребельської щодо дотримання Фондом держмайна вимог законодавства про захист економічної конкуренції під час створення, впровадження та функціонування єдиної бази звітів про оцінку та підключення до неї електронних майданчиків.

У випадку затвердження постанови «Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів України від 21 серпня 2014 р. №358» схема ФДМУ буде легалізована на рівні уряду. А урядові постанови згідно чинного законодавства мають імунітет від розслідувань Антимонопольного комітету.

У свою чергу Антимонопольний комітет у своїй діяльності керується законами України, якими не передбачено виконання вимог регламентів іншого державного органу, у тому числі Кабінету міністрів.

По темі: