Суддя заборонив латвійському виробнику наркотиків працювати в Україні з кимось окрім монополіста, «забаненого» АМКУ
03.09.2018   //  

Господарський суд Києва заборонив АТ «Калцекс» реалізувати на території України препарати власного виробництва будь-кому, окрім ТОВ «Укрфармгруп». Про це свідчить рішення судді Сергія Мудрого від 14 серпня.

Весною цього року ТОВ «Діатом» отримало дозвіл на реалізацію п’яти наркотичних лікарських засобів АТ «Калцекс» (Латвія), у відповідь на що нинішній монопольний в Україні постачальник цих ліків, ТОВ «Укрфармгруп», ініціював судовий процес проти «Калцекса» із вимогою зупинити договірні відносини з «Діатомом».

На переконання «Укрфармгруп» спірна угода між «Калцексом» і «Діатомом» від 1 лютого 2018 року укладена всупереч його більш ранніх домовленостей із цим же виробником. Так, 21 грудня 2015 року «Укрфармгруп» уклав із «Калцексом» угоду, відповідно до якої отримав ексклюзивне право імпортувати на територію України продукцію різного виду та асортименту «Калцекс» у період до кінця грудня 2020 року.

Сам «Калцекс» заперечив проти позовних вимог «Укрфармгруп». За матеріалами справи, виробник звернувся до українського імпортера у січні 2018 року із листом, у якому повідомив, що з цього року «Укрфармгруп» не буде єдиним українським дистриб’ютором з правом поширення його продукції.

Таке рішення АТ «Калцекс» прийняло, побоюючись наслідків від надання невиправданих конкурентних переваг «Укрфармгруп» та встановлення монопольного контролю на українському ринку препаратів «Калцекс».

На початку липня суд заборонив «Діатому» імпортувати спірний перелік ліків, задовольнивши клопотання «Укрфармгруп» про забезпечення позову. Позивач пояснював необхідність заборони  «загрозою» постачання та продажу «Діатомом» продукції «Калцекс» в Україні, що порушить його права, як ексклюзивного дистриб’ютора лікарських засобів згаданого виробника.

Після ухвалення цього рішення, відповідач подав заяву про відвід судді Сергія Мудрого через сумніви у його неупередженості. Як зазначалось у заяві, «Укрфармгруп» подало до господарського суду Києва дві позовні заяви з аналогічним предметом та з однаковими підставами, однак один позов було залишено без розгляду (суддя Роман Бойко), а за іншим – відкрито провадження (суддя Мудрий). Саму заяву про відвід не задовольнила суддя Людмила Пукшин, посилаючись на пропущення строків її подання.

Нагадаємо, протягом 2015-2016 років ТОВ «Укрфармгруп» отримало держзамовлень на 111,46 млн грн, тоді як протягом 2017-першої половини 2018 року загальна вартість бюджетних замовлень склала 2,75 млн грн. Спад активності на держтендерах пояснюється тим, що у листопаді 2016 року Миколаївське ОТВ АМКУ спіймало «Укрфармгруп» на тендерній змові із ОКП «Буковина-Фарм». Компанія намагалась оскаржити рішення регулятора у судовому порядку, однак безуспішно.

ТОВ «Діатом» зареєстроване у травні 2013 року, власником є Андрій Самарчянц, прописаний у Києві. Компанія почала отримувати державні підряди у 2014 році. З того часу підписала договір із бюджетниками на понад 52 млн грн.

Із документів, завантажених «Діатомом» у «Прозорро» відомо, що компанія є офіційним представником ТОВ «Люм’єр Фарма» з групи президента асоціації «Виробники ліків України» Петра Багрія.