Одесити по ціні програли китайцям 133 мільйони на дорожні плити для «Укргазвидобування»
03.09.2018   //  

ПАТ «Укргазвидобування» 16 серпня за результатами тендеру уклало угоду з китайською фірмою «Suifenhe xin-resistant technology development co. Ltd» на постачання композитних дорожніх плит на 132,92 млн грн. ($4,24 млн). Про це повідомляється в системі «Прозорро«.

Замовлено 1166 плит розміром 6 на 2 метри товщиною 88 міліметрів. Їх можна вкладати на поверхні з нерівністю до півметра (ями, пні) для влаштування дороги для гусеничної та автомобільної техніки у місцях видобутку газу. Вартість однієї плити становить $3,6 тис, або 300 доларів за квадратний метр.

В тендері брали участь також АТ «Одеський завод оздоблювальних матеріалів» (основний акціонер Петро Косюга), яке пропонувало власні плити на 4% дорожче, та ТОВ «Вутмарк-Україна» з ще на відсоток дорожчими плитами російського виробника «Стеклотонит-менеджмент» (група «Рускомпозит»).

Одеський завод намагався оскаржити перемогу китайців через претензії до неперекладу технічної документації з англійської на українську/російську мову  та іншим формальним порушеннями при оформленні тендерної пропозиції. Також одесити вказували, що замовник порушив строки вибору переможця – аукціон був проведений 2 травня, але протокол вибору переможця був датований лише 10 липня, а не 25 червня, що відповідало Порядку закупівель «Укргазвидобування» (21 робочий день на аналіз пропозиції переможця аукціону з можливістю пролонгації ще на 15 робочих днів).

«Укргазвидобування» відмовилось задовольняти цю скаргу, не оприлюднивши в «Прозорро» пояснення цьому рішенню.

Напередодні аукціону «Одеський завод оздоблювальних матеріалів» також вимагав від «Укргазвидобування» внести низку змін до тендерної документації, у тому числі виключити норму щодо відвантаження товару у присутності уповноважених представників «УГВ» та забезпечення їх вільного доступу на виробничі потужності для інспекції якості товару на всіх етапах виробництва. «Укргазвидобування» відмовилось вносити такі зміни.