АМКУ оштрафував страховиків екс-міністра транспорту на 4 мільйони за збір зайвих грошей із перевізників
03.09.2018   //  

Антимонопольний комітет України 30 серпня оштрафував ПрАТ «Страхова компанія «Перша» на суму 3,66 млн грн. за зловживання монополією на ринку добровільного страхування цивільної відповідальності міжнародних автоперевізників – користувачів книжок Міжнародних дорожніх перевезень (МДП). Про це повідомив журналіст «Наших грошей» із засідання АМКУ.

Відповідно до Митної конвенції про міжнародні перевезення із застосуванням книжки МДП, таку книжку повинен мати кожен міжнародний перевізник. В Україні їх уповноважена видавати лише Асоціація міжнародних автомобільних перевізників України (АсМАПУ), котра представляє українських перевізників у Міжнародному союзі автомобільного транспорту і системі МДП. Цивільна відповідальність страхується одночасно з оформленням книжки.

У 2007 році конкурс АсМАПУ на страховика цивільної відповідальності власників книжок МДП виграла «СК «Перша». Тому з 2009 року вона займає монопольні 100% цього ринку, самостійно встановлюючи ціну, умови та спосіб надання послуг.

Однак у 2015 році між єдиним національним страховиком «СК «Перша» і перевізниками з’явився додатковий посередник – ТОВ «Сервіс АсМАП Україна», заснований АсМАПУ. Відтоді й до кінця 2016 року укласти договір страхування цивільної відповідальності користувача книжки МДП можна було тільки з фірмою «Сервіс АсМАП України», причому лише в Києві, а не в регіональних відділах АсМАПУ. З огляду на це АМКУ почав розслідування щодо порушення «СК «Перша» законодавства про захист економічної конкуренції.

Майже відразу після початку антимонопольного розслідування «СК «Перша» 1 січня 2017 року сама припинила порушення, знову почавши укладати прямі договори страхування з перевізниками без участі «Сервіс АсМАП України». При цьому тариф упав на 10%, що представник страхової компанії пояснив удосконаленням «єдиного вікна», а не виключенням зайвого посередника із ланцюга надання послуг.

Проте АМКУ не погодився із запереченням, бо фігуранти розслідування пов’язані між собою. Страховик «СК «Перша» на чверть належить АсМАПУ, на третину – директору АсМАПУ та екс-міністру транспорту України Леоніду Костюченку, а міноритарними акціонерами є його дочка Катерина Леонідівна Куцик і працівниця АсМАПУ Тетяна Гужевська. Єдиним власником посередника «Сервіс АсМАП України» є АсМАПУ.

Крім того, представниця одного з перевізників на засіданні АМКУ повідомила, що до 2017 року «Сервіс АсМАП України» перешкоджав в укладенні прямих договорів із «СК «Перша», у зв’язку з чим доводилось викликати поліцію, втім, безрезультатно. За її словами, з 2017 року в приміщенні АсМАПУ змінилися таблички з «Сервіс АсМАП України» на «СК «Перша», але страхові послуги продовжили надавати ті ж самі люди, що й раніше.

Зрештою АМКУ визнав «СК «Перша» винною в зловживанні монопольним становищем протягом 2015-2016 років шляхом відмови в укладенні прямих договорів страхування з перевізниками, стягненні зайвих коштів, створення зайвої ланки і лише одного пункту надання страхових послуг. За це він оштрафував її на 3,66 млн грн., що мало становити до 10% доходу від реалізації послуг за звітний рік перед роком накладення штрафу.

За даними державної уповноваженої АМКУ Агії Загребельської, у 2017 році загальний обсяг чистих зароблених премій (дохід) «СК «Перша» становив 288,45 млн грн. У 2015-2016 роках розмір страхової премії «СК «Перша» складав 73,14 млн грн., а розмір страхової (агентської) винагороди «Сервіс АсМАП України» – 6,88 млн грн.