АМКУ: Миколаїв створив єдину ціну на обслуговування ліфтів, що виявилось на користь одного приватника
18.08.2018   //  

Миколаївське ОТВ АМКУ визнало антиконкурентними дії виконавчого комітету Миколаївського міської ради стосовно встановлення для приватників та комунального підприємства єдиної ціни на послуги з обслуговування ліфтів та диспетчерських систем. Про це свідчить рішення відділення від 9 серпня.

У липні 2016 року виконавчий комітет Миколаївської міської ради прийняв рішення, яким встановив єдину ціну для надавачів послуг з технічного обслуговування ліфтів та систем диспетчеризації.

Йшлося про такі тарифи:

  • базова ціна з техобслуговування ліфта – 800,55 грн (тут і далі за місяць без ПДВ)
  • середня вартість техобслуговування ліфтів для багатоповерхових будинків комунальної власності – 0,56 грн/кв (1038,43 грн за ліфт)
  • середня собівартість техобслуговування систем диспетчеризації – 147,69 грн
  • середня вартість техобслуговування систем диспетчеризації для усіх надавачів послуг у Миколаєві за групами споживачів – 186,10 грн для населення, 198,5 грн для бюджетників, 205,58 грн для інших споживачів.

На переконання виконкому Миколаївської міськради, конкуренція на ринку продовжує існувати – «за рахунок якості надання послуг», а саме рішення прийняте для запобігання соціальної несправедливості. Як приклад чиновники надавали інформацію про нерівномірну місячну вартість послуг з обслуговування одного ліфту у різних районах міста ТОВ «Центрліфт» – від 502 грн до 1667 грн (відповідні дані подані у 2014 році, при цьому, сам «Центрліфт» заснували лише влітку 2015 року).

З баченням чиновників не погодились миколаївські антимонопольники. Спеціалісти тервідділення з власної ініціативи проаналізували ситуацію на ринку, що склалася в результаті прийнятого рішення, і визнали, що дії виконкому порушують конкурентне законодавства.

Відділення підкреслило, що відповідно до Порядку, затвердженому Наказом Міністерства будівництва, архітектури та ЖКГ від 2006 року, розрахунок базової ціни має здійснювати спеціалізована ліфтова організація.

Зміст цінової конкуренції, зазначено у рішенні, полягає у можливості продавців пропонувати свої послуги за ціною, нижчою від цін конкуруючих підприємства. Таким чином, підхід Миколаївської міськради не сприяє розвитку конкурентних відносин, а навпаки може призвести до обмеження конкуренції на ринку.

Додатково тервідділення повідомило, що опрацьовує справу відносно КП «Миколаївліфт» та ТОВ «Центрліфт» за ознаками антиконкурентних дій щодо узгодженого встановлення цін на досліджуваному ринку.

У ході цієї справи антимонопольники отримали інформацію, що ряд ОСББ міста намагались укласти договори на техобслуговування ліфтів з КП «Миколаївліфт», однак звідти їх скеровували до ТОВ «Центрліфт». За інформацією балансоутримувачів ліфтів, інтереси цієї компанії через усні рекомендації лобіювало керівництво Департаменту ЖКГ Миколаївської міськради.

Миколаївське ТОВ «Центрліфт» засноване у липні 2015 року. Одноосібним власником та керівником фірми є Сергій Швець із с. Шевченкове, що на Миколаївщині.

Швець є одним із засновників Миколаївської обласної ГО «Народний контроль». Співзасновниками цієї організації виступили теща Швеця Тетяна Білик та Михайло Волгін.

Із судового реєстру відомо, що місцеве головне управління Нацполіції розслідує провадження щодо привласнення та розтрати бюджетних коштів компанією «Центрліфт». У матеріалах справи зазначається, що привласнення коштів відбувалось шляхом проведення безготівкових операцій між підприємствами, підконтрольними «Центрліфту», зокрема «Ліфат», «Інгуленерго», «Манах Никстрой», «Маракас» та «Сатурн-Ескорт».

Перші підряди через Вісник державних закупівель «Центрліфт» почав отримувати у 2016 році, з того часу по сьогодні компанія підписала договорів на 23,88 млн грн, з яких на 21,71 млн грн – із департаментом ЖКГ Миколаївської міськради.