«Приватівці» розіграли чверть мільярда на ремонт дороги з коштовними асфальтом від друга Вілкула і шлаком
16.08.2018   //  

Департамент ЖКГ та будівництва Дніпропетровської ОДА 13 серпня за результатами тендеру замовив ТОВ «Будінвест Інжиніринг» капітальний ремонт автодороги місцевого значення за 287,57 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До листопада 2019 року капітально відремонтують дорогу С041920 /Мирове – Високе – /Н-23// – Глухе – Новокиївка на ділянці км 0+000 – км 20+940 довжиною 20,9 км.

Асфальтобетон поставлятиме ТОВ «Весташляхбуд» із концерну «Веста» одеського бізнесмена Сурена Сардаряна, якого пов’язує багаторічна дружба і спільні бізнес-інтереси із криворізьким мером Юрієм Вілкулом, а також його сином, екс-губернатором Дніпропетровщини, а нині нардепом від «Опозиційного блоку» Олександром Вілкулом. «Весташляхбуд» є монополістом на ремонт і утримання доріг у Кривому Розі.

За підсумковою відомістю ресурсів, найбільшу суму в 64,45 млн грн. відведено на асфальтобетон щільний крупнозернистий типу А марки 1 по 3 218 грн./т (тут і далі тендерні ціни вказано без ПДВ і доставки).

Це відповідає ринковим цінам щебенево-мастикової суміші або асфальтобетонів із додаванням полімерів. Натомість у липні на тендері Львівської САД звичайний щільний крупнозернистий асфальтобетон типу А марки 1 коштував принаймні у півтора рази дешевше – 1 822 грн./т.

Ще 54,24 млн грн. піде на асфальтобетон щільний дрібнозернистий типу Б марки 2 (АСГ.Др.Щ.Б.НП.1.БМП 60/90) по 3 250 грн./т. У квітні Кам’янська міськрада замовляла його щонайменше в півтора рази дешевше – по 1 750 грн./т.

Шлак металургійний ніздрюватий (мартенівський і відвальний доменний) замовили на 3,52 млн грн. При цьому його доставка на невідому відстань коштує 925 грн./куб. м, а заготівельно-складські витрати – 21 грн./куб. м, що разом із відпускною ціною 113 грн./куб. м становить 1 058 грн./куб. м, або загалом за весь обсяг 32,91 млн грн.

У травні філія «Вільногірський ГМК» ПАТ «ОГХК» замовляла відвальний доменний шлак самовивозом зі складу постачальника в Кам’янському по 64 грн./т без ПДВ, що теж мінімум у півтора рази дешевше за нинішню відпускну ціну «Будінвест Інжинірингу».

Гарантійний строк становить п’ять років. На заробітну плату піде 2,03 млн грн., тобто 0,7% загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще 0,1% – 366 тис грн. Ціна угоди на 0,06% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 287,75 млн грн.

«Будінвест Інжиніринг» належить Віталію Бараннікову та Ірині Воробйовій. Остання у 2015 році висувалася в Амур-Нижньодніпровську районну в місті Дніпрі раду від партії «Наш край», будучи головним бухгалтером нині ліквідованого ТОВ «Спецкомунгосп». Тоді засновниками «Спецкомунгоспу» значилися Тетяна Щербатова і ТОВ «Дніпроуніверсал», кінцевим бенефіціаром якого є Людмила Калмикова, позаштатна радниця Ігоря Коломойського на посаді губернатора Дніпропетровщини. У 2011 році серед засновників «Дніпроуніверсалу» була Вікторія Корбан, сестра Геннадія Корбана, екс-заступника голови Дніпропетровської ОДА при Ігорю Коломойському.

Єдиним конкурентом було ТОВ «Спецдоррембуд» Олега Жиронкіна й Анатолія Коротченка, причому ніхто не знижував ціну під час аукціону. Суперник входить у консорціум «УПС» разом із ТОВ «Спеціалізована пересувна механізована колона 788» і ТОВ «Українсько-польське підприємство з іноземними інвестиціями «УПС». Керівник «Спецдоррембуду» Геннадій Осадчук колись був заступником директора фірми «УПС».

Після зміни влади у 2014 р. на тодішнього власника фірми «УПС» – сина екс-начальника ДП «Дніпропетровський облавтодор» Тараса Палія було відкрито два кримінальні провадження щодо привласнення бюджетних коштів на ремонті доріг фірмою «УПС». У 2015 р. обидві справи закрили. Наприкінці того ж року він уступив половину «УПС» словацькій фірмі «Ароґраф» Ірини Гунази, відомої як контактна особа міської організації партії «Україна майбутнього» Святослава Олійника. Останній був заступником тодішнього губернатора Ігоря Коломойського (детальніше у статі «Приватна» конвертація боргів Дніпропетровська»). Нині Палій лишився директором «УПС», а володіє фірмою Дмитро Култишев. У свою чергу мер Дніпра Борис Філатов в 2016 році посварився з Ігорем Коломойським і зараз вживає заходів, щоб відібрати у нього контроль над місцевим аеропортом.