Юристи «смотрящего Мінюсту» захищають у судах пов’язаного з Пінкасом постачальника російського дизпалива
13.08.2018   //  

Адвокатами ТОВ «Укренерджи» в господарських судах щодо поставок палива виступають топ-менеджери юридичної компанії «Евріс» Андрія Довбенка. Про це стало відомо з судових ухвал.

По справі за позовом фірми «Марсєл Енерджі Україна» щодо недопоставки фірмою «Укренерджи» палива на 183 тис грн. відповідача представляють бристи Петро Новаковський та Ігор Багнюк.

Петро Новаковський – директор та власник 10% у статутному капіталі ТОВ «Юридичне об’єднання «Евріс», 90% якого належить Андрію Довбенко.

Ігор Багнюк, за даними з сайту «Евріс», торік представлявся директором ТОВ «Юридична фірма «Евріс». У цій якості він пропонував юридичні послуги компаніями з групи WOG щодо реструктуризації боргів на суму до $348 млн перед «Ощадбанком» та низкою інших банків. Послуги керуючого партнера було оцінено у $600 за годину, керівника практики – $400.

За даними «Наших грошей», саме WOG є одним з найбільших покупців дизельного палива, яке «Укренерджи» завозить в Україну з Росії.

За даними джерел на митниці, «Укренереджи» постачає російське паливо на суму до $20 млн на місяць, що приблизно відповідає 5% річного імпорту дизпалива в Україну. Дизпаливо постачається з Антіпінського НПЗ, що належить групі «Новий поток». Співвласником цієї групи до початку серпня був Ігор Макаров, відомий в Україні як власник фірми «Ітера», що у 90-х роках була крупним постачальником російського палива. Минулого тижня стало відомо, що Макаров продає свою долю в «Новому потоку».

«Укренерджи» постачає паливо по низьким цінам завдяки тому, що отримала дозвіл від держкомпанії «Транснефть» транспортувати дизель по території Росії до кордону з Україною через трубопровод. Далі дизель залізницею ввозиться в Україну, оминаючи трубопровод «Прикарпатзахітранс», поставки по якому контролює оточення Віктора Медведчука.

Директором «Укренерджи» від моменту створення фірми до останніх днів був Владислав Коробейников. Він також був директором фірми «Ексімагроком», чиїм бенефіціарним власником є Петро Пінкас, один з впливових представників «чернівецького клану» Арсенія Яценюка у «Народному Фронті». За даними «Наших грошей», Пінкас після Майдану став одним з кураторів Міністерства юстиції, очолюваного ще одним чернівчанином Павлом Петренком. За даними «Наших грошей з Денисом Бігусом», смотрящим по Мінюсту також називають вищезгаданого Андрія Довбенка, власника юрфірми «Евріс», що обслуговує «Укренерджи».

Андрій Довбенко до Майдану працював у групі СЄПЕК Сергія Курченка. У свою чергу офіційним засновником вищезгаданої фірми Пінкаса «Ексімагроком» є кіпрська компанія  «Irlemno Ltd». Її секретарем є інша кіпрська фірма «Sykon nominees limited», що також є співзасновником фірми «Sabulong trading ltd». За даними Генпрокуратури, справжніми власниками  «Sabulong trading ltd» є Сергій Курченко та Сергій Арбузов. Це одна з фірм, у якої ГПУ за вироком Краматорського суду в 2017 році конфіскувала $1,3 млрд. як вкрадені у України режимом Януковича.