Три «незалежні» майданчики з Єдиної бази звітів про оцінку ФДМУ пов’язані між собою
09.08.2018   //  

Три майданчики Фонду держмайна, через які оцінювачі та нотаріуси від липня входять в Єдину базу даних звітів про оцінку, пов’язані між собою. Про це 8 серпня 2018 року  повідомив колишній оцінювач Михайло Звягін.

Зокрема, на електронних  майданчиках «Експрес оцінка» та «Професійна оцінка» файли, що містили договір про надання послуг (для кожного майданчика – свій), називалися абсолютно однаково – «VIP_Department_OCINKA_online_Contract_SOD».

При цьому, ПП «Ві Ай Пі Департамент» – це оператор третього «незалежного» електронного майданчика «Оцінка.online». Відеопідтвердження по сайту «Професійна оцінка» можна переглянути тут. А відео із сайту «Експрес оцінка» ось за цим посиланням. Також відео внизу нашої новини.

Також в «Експрес оцінки» та «Професійної оцінки» однаково називалися файли, що містили регламент роботи – «VIP_Departmen_Reglament_OCINKA_online». При цьому, регламент роботи в кожного електронного майданчика свій.

Уже наступного дня, 9 серпня 2018 року на майданчиках «Професійна оцінка» та «Експрес оцінка» файли з регламентами та договорами були переназвані: файли, що містять регламент, стали називатися «Reglament», а файли, що містять договори – «Contract_SOD».

Як раніше повідомляли «Наші гроші», Фонд держмайна запровадив нову схему входу до Єдиної бази звітів про оцінку для оцінювачів та нотаріусів. 18 липня ФДМУ закрив безплатний реєстр оцінки, куди вносили дані про оцінку майна. І без жодного перехідного періоду відкрив Єдину базу даних звітів про оцінку. Увійти в нову базу до серпня 2018 року можна було лише через один електронний майданчик «Оцінка.online», оператором якого є не державна фірма, а приватна прокладка «Ві Ай Пі Департамент». Ця фірма бере за свої послуги 390 грн за звернення до бази.

На початку серпня 2018 року з’явилися ще два електронних майданчики – «Експрес оцінка» та «Професійна оцінка». Як з’ясували «Наші гроші», «Професійна оцінка» пов’язана із колишнім членом Тендерної палати Володимиром Доброскоком. Який засвітився у більшості схемних кейсів за часів існування Тендерної палати, що в 2000-их мала монопольний контроль за державними закупівлями. Після Майдану Доброскок у прямому сенсі слова лишився з колишнім «хрещеним батьком» Тендерної палати, а нині народним депутатом – Антоном Яценком: тесть Яценка та Доброскок володіють нежилими приміщеннями у столичному бізнес-центрі «Ботанік-тауерс».

Перевірку ФДМУ щодо дотримання вимог законодавства про захист економічної конкуренції під час створення, впровадження та функціонування Єдиної бази звітів про оцінку почав Антимонопольний комітет. Одним із аспектів під час перевірки є аналіз майданчиків щодо пов’язаності між собою.