У Тернополі диспетчерську для «швидкої» за 7 мільйонів збудувала фірма, де працював губернатор
08.08.2018   //  

Нещодавно в Тернополі Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф відкрив нову автоматизовану диспетчерську для бригад швидкої допомоги, яку за 7,09 млн грн. будувала та оснащувала компанія ТОВ «Протекшн-груп». Про це розповіла член правління «Центру протидії корупції» Олександра Устінова у відеоблозі на 24 каналі.

Нову диспетчерську станцію, відкриту у кінці минулого року, будувала та оснащувала компанія, в якій донедавна працював сам губернатор Тернопільщини Степан Барна.

Проводив тендер на будівництво оперативно-диспетчерської служби (ОДС) Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Тернополі на вул. Рєпіна,11 та підключення ОДС до телекомунікаційної мережі загального користування м. Тернопіль у 2016 р. Віктор Кузяк – начальник Управління капбудівництва облдержадміністрації. Єдиним конкурентом на тендері фірмі, де працював губернатор, було приватне підприємство «Рембудзахід», де раніше одним із співзасновників був Віктор Кузяк.

«Отже єдиними двома конкурентами на тендері на сім мільйонів на побудову нового диспетчерського центру для швидких було всього дві компанії: одна з них раніше належала тому, хто проводив тендер, а в іншій працював сам губернатор», – підсумувала Устінова.

Вона також повідомила, що пристрої з гучною назвою «мобільні термінали», які закуповувались в машини, виявились звичайними телефонами LG.

Крім того, окремо у 2018 р. Центр екстреної меддопомоги  майже на 500 тис грн. закупив у компанії, де раніше працював губернатор, і консультаційних послуг з програмування – тобто розробку програми, яка б мала використовуватись для диспетчерської. А спеціалістами «Протекш-груп», які будуть займатися цілодобовою технічною підтримкою програми диспетчерського центру, згідно з документами, поданих компанією на тендер, виявились акушерка та вчителька української.

Устінова також зауважила, що серед власників «Протекш-груп» були і колишній мер Тернополя та нинішній нардеп від «Народного фронту» Роман Заставний, а також Зіновій Юрик, батько братів Юриків – Тараса, нардепа від «БПП», та Юрія, заступника голови Тернопільської ОДА.

Від «Наших грошей»:

Наразі засновниками ТОВ «Протекшн-груп» вказані вже згаданий Зіновій Юрик, Галина Сірант, батько Романа Заставного Йосип Заставний, керівник Олесь Сірант. Згідно з офіційною біографією Степана Барни, у 2012-2014 рр. він працював заступником директора ТОВ «Протекшн груп».

У 2016-2018 рр. «Протекшн-груп» виграла тендерів на загальну суму 8,27 млн грн., більшість з яких – дрібні замовлення послуг для Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Віктор Кузяк був співзасновником та директором ПП «Рембудзахід» до 2015 року.